Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vinster i välfärden är en icke-fråga – ingen aktör får missbruka våra skattemedel

Många av våra valda politiker uppvisar stor brist på kunskap när dom pläderar för att förbjuda vinster i välfärden. Det är en stor icke-fråga för det är ju så att det, oavsett vem som utför omvårdnadsinsatser, utgår lika stora ersättningar till utföraren. Således kostar offentlig och privat omsorg lika mycket för skattebetalarna. Det borde vara mer relevant att kräva den mesta och bästa vården för varje skattekrona!

Om ett företag, oavsett inom vilket område det gäller, uppvisar skicklighet och effektivitet och levererar en produkt av högre kvalitet och till samma pris som en konkurrent så väljer vi den bästa. Det gör vi oavsett om den som levererar hög kvalitet tjänar mer pengar.

Välfärden fungerar på exakt samma sätt. Offentliga och privata vårdgivare erhåller lika stora ersättningar för insatser i välfärden och har därför samma förutsättningar på intäktssidan. Produkten, det vill säga välfärden, är det man konkurrerar med. Det visar sig, hör och häpna, att privat välfärd håller på en övergripande nivå långt högre kvalitet än offentlig välfärd trots att en del privata vårdföretag uppvisar vinster. Därför avslöjar vissa politiker sin okunnighet när man vill förbjuda vinster.

Rådet till dem är att plädera för ”bästa möjliga välfärd för varje skattekrona” i stället. Det är ett sakligt och relevant krav som våra politiker borde ha att förhålla sig till. Absolut ingen ska tillåtas att missbruka våra skattemedel, varken offentliga eller privata aktörer. Det är lika illa om kommunerna genom en ineffektiv organisation eller privata vårdgivare genom oskäligt vinstuttag försnillar våra gemensamma skattemedel. Denna misshushållning måste omgående upphöra samtidigt med det slarvigt och missvisande uttrycket ”vinster i välfärden”. Jag rekommenderar alla, som engagerar sig i denna fråga att ta del av Socialstyrelsens enhetsundersökningar. Där finns resultat av omfattande utredningar som årligen redovisas.

John-Erik Westman

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel