Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vinstkravet slår hårt mot låginkomsttagare i Sundsvall

Artikel 15 av 18
Sundsvalls kommun ska spara 300 miljoner
Visa alla artiklar

Sundsvalls kommun ska spara 300 miljoner och då beordrar man de kommunala bolagen att öka vinsten med 100 miljoner.

Bland annat kommer Sundsvalls Elnät att höja elnätsavgifterna med 15 procent. Avgiften, som man redan höjt orimligt mycket en gång tidigare, kommer ingen kommunmedborgare undan, för när det kommer till el så är det bara i förbrukningen vi har valfrihet.

För mig och säkert många andra kommer elnätspriset att bli högre än vad man betalar för i förbrukning. Det blir i princip en punktskatt där alla, hög som låg, betalar lika mycket, vilket då kommer att slå hårdast hos låginkomsttagare.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet stod en gång på de svagas sida och införde progressiv beskattning för att alla skulle få rätten att ha det drägligt. Men den principen är för dessa partier för länge sedan glömd (åtminstone lokalt), då man hellre punktbeskattar än höjer den vanliga kommunalskatten.

Vad går då dessa pengar till? Skola, äldrevård, ungdomsmottagning och liknande? Nej de går till stadsförsköning, med andra ord yta. Så det är ju skönt för oss i det fattiga skiktet att vi bor i Sveriges vackraste stad/kommun... på ytan.

Fattigpensionärernas pensionshöjning som Socialdemokraterna klappar sig för bröstet för på riksplanet, tas tillbaka av Socialdemokraterna lokalt.

Jens Ryd

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel