Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Visst är det viktigt att ta upp gifttunnor – men hela det globala klimatet behöver räddas

Artikel 6 av 9
Gifttunnor i Sundsvallsbukten
Visa alla artiklar

Kommentar till Jörgen Berglunds insändare "Sanering kan göras innan man fastställt ansvaret".

Jörgen skriver att Malin Larsson (S) och Lina Forsman (S) i deras svar gällande insändaren om att ta upp gifttunnorna ur vattnet utanför Sundsvall, blandar felaktigheter med uppenbart medvetna feltolkningar. Och han tycker att så fungerar politik, när den är som sämst.

Jag undrar vad som får Jörgen att i samma insändare likställa regeringens (ofta uttalat Miljöpartiets) klimatpolitik, med att förbjuda sugrör och plastpåsar? Kan det vara uppenbart medvetna feltolkningar?

När politiker försöker misskreditera varandra, istället för att jobba mot samma mål i en så viktig fråga som klimatfrågan, då går tid till spillo i onödan och det tär på människors kraft och ork.

Som Jörgen skriver så är det viktigt att ta upp gifttunnor utanför våra kuster, och det bör göras så snart som möjligt. Men hela det globala klimatet behöver räddas! Vi i Västernorrland kommer inte undan klimatförändringarna som sker i övriga Sverige och världen. Allt hänger ihop.

I det läget är det inte bra att dra ner Sveriges klimatbudget med två miljarder, ett beslut som Moderaterna var med och tog. Det behövs både pengar och engagemang av alla oss människor, för att ställa om till en hållbar framtid.

Enligt mätningar så är Miljöpartiet det parti som har störst förtroende hos väljarna, när det gäller klimatfrågor.

Den klimatlag som Miljöpartiet drev igenom och som av FN benämnts som bäst i världen, har bidragit till att tunga svenska industrier har gjort handlingsplaner, för att minska sina fossila utsläpp. En utveckling som kommer att spridas i övriga världen.

När det gäller kraftsamlingen som drivs av gröna partier och organisationer över hela världen, för att minska plastanvändning, så är det inte sugrör och plastpåsar som är det viktigaste – utan det är att minska all plastanvändning. Idag finns plast i luften vi andas, i våra vatten och man har fastställt att vi nu även har mikroplast i våra kroppar.

Miljöpartiet ger gärna mer information om vårt klimatarbete. Ett arbete som i många fall har gett goda resultat, till exempel i en ny kemikalieskatt, höjda kostnader för utsläppsrätter inom EU, förbud mot uranbrytning, höjda skatter på fossila bränslen och klimatsäkrat bistånd.

Elisabet Zemturis, miljöpartist

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel