Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

55 procent saknar behörighet på friskolorna

/

Annons

Skolan ska vara en plats där alla elever får möjlighet att mötas och utmanas i sin kunskapstörst. För att kunna ge alla förutsättningar för att kunna klara målen, har skolan ett viktigt kompensatoriskt uppdrag.

Vi vet enligt forskning att elevernas framgång är nära kopplad till lärarnas kunskap och förmåga att engagera. Tyvärr har Sverige slarvat under flera år med att göra läraryrket intressant. För få utbildar sig, samtidigt som många har lämnat yrket. En ändring behövs om vi ska fortsätta vara i framkant som kunskapsnation.

En nyckelfråga är graden av behörighet hos de lärare som undervisar våra elever och barn. På nationell nivå har man beslutat att från och med nästa läsår ska bara legitimerade lärare få sätta betyg. Inför förra kommunfullmäktige fick jag frågan av Stefan Falk (Fp) om hur situationen ser ut i Sundsvalls skolor och hur vi kommer arbeta med frågan.

Av tillsvidareanställda i den kommunala skolan är drygt 90 procent behöriga lärare. Men vissa av dessa undervisar i ämnen som de inte är behöriga i. Detta är en situation som vi delar med övriga Sverige. Det gäller att utbilda lärare mot legitimation samt till flerämnesbehörighet samtidigt som rekryteringsinsatserna ska intensifieras. I Sundsvall kommer vi att arbeta för att få fler behöriga lärare i våra kommunala skolor. På kort sikt kan vi dock behöva lösa problemet med de nya reglerna, genom att betygsättning kan ske delvis med att behöriga lärare sätter betyg, i stället för obehöriga, och när detta sker tar rektorn det formella betygsättningsansvaret.

Behörighetsstatus i den kommunala skolan tycks dock vara mycket högre än hos de privata alternativen. Enligt en sammanställning från TT (som publicerades i Sundsvalls Tidning den 1 juni) hör Sundsvall till de kommuner med störst skillnad mellan kommunala och friskolor när det gäller andel behöriga lärare i sina ämnen. I den kommunala saknar 25 procent ämnesbehörighet medan friskolorna saknar ämnesbehörighet i 55,5 procent av fallen. Detta är något som borde oroa Stefan Falk ännu mer. Friskoleansvariga skulle också behöva förklara hur man tänker lösa problemet med obehöriga lärare som inte kan sätta betyg från och med nu.

Som alla förstår har vi en utmaning framför oss när statliga regler börjar gälla utan att förutsättningar helt finns på plats. Att Sundsvalls kommunala skolor är bättre rustade för att klara uppgiften är inte tröst för alla och det är min förhoppning att staten via sina skolverk snarast kommer med goda råd om hur detta ska lösas. Jag, och majoriteten, tar frågan om behöriga lärare på allvar och kommer att jobba vidare för att öka antalet behöriga lärare i Sundsvalls kommunala skolor.

João Pinheiro (S)

Ordförande i Barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons