Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldrevården får samhället inte kompromissa med

Annons
Socialisterna Välfärdspartiet vill se en bättre äldreomsorg. Bild: Pontus Lundahl/TT

Äldrevården är en mycket viktig och central del i ett välfärdssamhälle och den får inte samhället kompromissa med. Samhället behöver den bästa äldrevård som överhuvudtaget är möjlig att erbjuda. Bemanningen har successivt under en längre period minskats genom återkommande besparingsprogram, detta i kombination med andra besparingsåtgärder.

Att minska bemanningen är inte en isolerad besparingsåtgärd, utan skapar negativa effekter på flera olika plan. Exempelvis genom att de allt färre anställda får sämre möjligheter att erbjuda meningsfulla aktiviteter för de äldre än om antalet anställda istället höll sig inom rimliga nivåer.

Ett välfungerande välfärdssamhälle och en välfungerande äldrevård är samhällsekonomiskt nyttig. Personer mot slutet av sitt arbetsliv kommer må bättre och minska sin både psykiska och fysiska ohälsa om de vet att de har en god äldrevård att se fram emot efter att arbetslivet är slut.

De som arbetar inom äldrevården kommer på samma sätt minska sina sjukskrivningstal och må bättre som människor om de känner att de har den bemanning som krävs för att göra ett riktigt bra arbete som går att känna sig nöjda över.

Om äldrevården tilldelades tillräckliga resurser skulle det leda till att alla människor som överhuvudtaget har anhöriga inom äldrevården kommer kunna slappna av och inte behöva känna oro för en bristande omsorg

Ekonomiska välfärdssatsningar skapar många positiva följdeffekter och ger ringar på vattnet. Det svenska samhället är rikare än någonsin och har mer än väl tillräckliga resurser för att få rätsida på detta. Det som behövs är en politik som sätter välfärden i centrum och får rätsida på den ständiga nedskärningspolitiken. Denna rätsida klarar inga av riksdagspartierna av att skapa.

Kalle Wadin Wesslén

Socialisterna Välfärdspartiet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

M: Hbtq-personer blir också äldre

► [+] Tandprofessorn är oroad över ökade klassklyftor: "Alla har rätt till ett leende"

Varnar för dyster utveckling: "Inkomstklyftorna kan få samhället att brista"

► [+] Invandrare i länet tjänar minst – barn och ungdomar mest utsatta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons