Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Algblomningen är redan här – vi måste alla ta ansvar för den akuta övergödningen

Annons
Algblomningen i Östersjön har kommit tidigare än normalt. Att minska övergödningen är både beroende av politiska beslut och att privatpersoner tänker till – till exempel genom att fixa våra enskilda avlopp och tömma båttoaletten i hamn, skriver representanter för WWF. Bilder: Camilla Bengtsson / Mårten Englin

Efter en kall vår kom maj och bjöd på soliga varma dagar med rekordhöga temperaturer och varmt i badvattnet. Det är lätt att för en stund glömma klimatkris och global uppvärmning när vi njuter av försommarvärmen. Men så plötsligt är den där – den årliga plågan, algblomningen.

Algblomningen i Östersjön har kommit tidigare än normalt. Den är en effekt av övergödningen som visar att läget är allvarligt för vårt innanhav och det är vi själva som bär ansvaret.

Precis som vi människor älskar de blågröna algerna solsken, värme och stilla vindar. Vinterns rekordhöga halter av växtnäringsämnen i Östersjön från våra avlopp, läckage från jordbruksmark och Östersjöns döda bottnar gör att vi varje sommar får algblomningar som förstör våra semesterupplevelser.

I dag är ett område dubbelt så stort som Danmark i stort sett livlöst i Östersjön.

Algblomningarna är ett tecken på att Östersjön verkligen behöver vår hjälp. Men övergödningen skapar också andra, mindre synliga problem. När algmassorna sjunker till botten bryts de ner och förbrukar syre. Syrebristen kan leda till bottendöd. I dag är ett område dubbelt så stort som Danmark i stort sett livlöst i Östersjön. Det drar igång en ond cirkel. Gamla utsläpp av fosfor läcker ut från de syrefattiga bottnarna och förvärrar övergödningen.

Länderna runt Östersjön måste leva upp till sina löften och minska sina utsläpp av övergödande ämnen om vi ska kunna rädda Östersjön. Visst har utsläppen från land minskat genom utbyggnaden av reningsverk. Men syrebristen och de döda bottnarna breder fortfarande ut sig och algblomningarna kommer allt tidigare år för år.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

WWF arbetar hårt för att länderna ska uppfylla sina åtaganden för att minska övergödningen och utsläppen. Även om Sverige kommer bäst ut i WWF:s Östersjöbarometer, som ger en bild av hur länderna lyckas med sitt miljöarbete i Östersjön, hamnar vi fortfarande på underkänt.

Men det är inte bara politikernas beslut som påverkar läget i Östersjön. Företagen och privatpersoner bär också en del av ansvaret. Som konsumenter och privatpersoner kan vi bidra till att bekämpa övergödningen, till exempel genom att fixa våra enskilda avlopp och tömma båttoaletten i hamn. Bara genom att agera tillsammans på detta sätt kommer vi att få mindre algblomningar under framtida somrar.

Åsa Ranung, chef vattenmiljö Världsnaturfonden WWF

Anders Alm, Östersjöexpert på Världsnaturfonden WWF

Erika Reje, WWF

Läs också:

Klimatet är det som oroar mest – skönt med högsommarvärme i maj?

Orenat vatten släpps ut i våra hav och sjöar – enhetliga regler för avlopp kan minska algblomningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons