Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla har rätt kunskap om sin egen kropp

UR:s och RFSU:s film är inte en instruktionsfilm för barn. Den är en sexualupplysningsfilm för högstadieungdomar. Filmen bygger på erfarenheten att det som fungerar bäst är att se på sexualitet som vilket kunskapsämne som helst, som franska eller matte, skriver Cecilia Bäcklander och Anna Birgersson, Utbildningsradion.

Annons

Nej, Roland Poirier Martinsson, UR:s och RFSU:s sexualupplysningsfilm Sex på kartan bygger inte på ideologi. Den tar inte ställning för eller emot en viss sexualmoral, den påstår inte att något är rätt eller fel. Sex på kartan bygger på kunskap. Om UR tar ställning för något så tar vi ställning för kunskap. Och för att alla ungdomar har rätt till kunskap om sin egen kropp,

Sex på kartan har ett mycket tydligt pedagogiskt syfte och är gjord för att användas i sex- och samlevnadsundervisningen på högstadiet. Vi menar att kunskap om den egna kroppen är en rättighet. Det är vi inte ensamma om att tycka. I oktober förra året uppmärksammade FN:s särskilda rapportör för utbildning, Vernor Muñoz, betydelsen av att unga får sexualundervisning och påpekade att information är en mänsklig rättighet. Sex på kartan ger saklig och pedagogisk baskunskap om kropp och sexualitet, samtidigt som den betonar det egna valet och makten över den egna kroppen.

Och nej, Roland Poirier Martinsson. UR:s och RFSU:s film är inte en instruktionsfilm för barn. Den är en sexualupplysningsfilm för högstadieungdomar. Filmen bygger på erfarenheten att det som fungerar bäst är att se på sexualitet som vilket kunskapsämne som helst, som franska eller matte. Ingen lärare skulle gå in i ett klassrum och tro att han kan undervisa i franska för att han har varit i Paris några gånger. På samma sätt räcker det inte heller att själv ha haft sex för att kunna undervisa i sex och samlevnad. Därför kompletteras filmen av en utförlig lärarhandledning och av boken Sexualkunskap som ger en trygg grund för sex- och samlevnadsundervisningen.

Återigen, nej, Roland Poirier Martinsson, Sex på kartan är inte en del av en paternalistisk statspropaganda. Enligt den läroplan som beslutats av riksdag och regering är sex och samlevnad en obligatorisk del av undervisningen på högstadiet. Men att använda Sex på kartan är förstås inte obligatoriskt. De som beslutar om vilket material som ska användas och lägger upp undervisningen är lärare och rektorer. Det har UR och RFSU inget inflytande över. Inte heller har staten finansierat filmen. Filmen är en samproduktion mellan Eksjö Animation, UR och YLE FST5. UR har fått stöd av Nordvisionsfonden. Eksjö Animation har stötts med medel från Allmänna Arvsfonden och RFSU. Hur det kan göra filmen till statlig propaganda förstår vi inte.

För sista gången; nej, Roland Poirier Martinsson, de faktiska protesterna är inget som vi låtsas. Sex på kartan har väckt mycket känslor och tankar hos de människor som har sett den. För en del, de flesta, representerar filmen en modern sexualupplysning. Andra, och de har varit ganska högljudda, fastnar i bilden av en mörkhyad yngling och en mer ljushyad ung kvinna som har sex med varandra, och kritiserar filmen utifrån rasismens principer. De reaktionerna har vi bland annat beskrivit i den debattartikel som publicerades i Dagens Nyheter 26 januari. På vilket sätt har vi låtsats att filmen har fått kritik, Roland Poirier Martinsson?

Cecilia Bäcklander, programchef UR

Anna Birgersson Dahlberg, redaktionschef UR

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons