Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Almega: Gör det möjligt för företag att dra av för kompetens

Annons
Anna Karin Hatt och Jenny Moberg från Almega menar att man måste underlätta för företag att tillgodose sig rätt kompetens och föreslår ett särskilt kompetensavdrag. Bild: Janerik Henriksson/TT

Det är högtryck i svenskt näringsliv. Men precis som vädret en solig högsommardag i juli är vi alla smärtsamt medvetna om att inte heller den nuvarande högkonjunkturen kommer vara för evigt. Det ansvarsfulla nu är att rusta svensk ekonomi för kommande lågkonjunktur – vilket måhända inte är roligare än att tänka på hösten en varm sommardag, men likväl viktigt.

Dessvärre görs inte tillräckligt för att rusta Sverige inför tuffare tider. Det Finanspolitiska rådet släppte nyligen sin rapport ”Svensk finanspolitik” där skarp kritik riktades mot regeringen på en rad områden. Rådet anser bland annat att den förda finanspolitiken inte är väl avvägd i förhållande till konjunkturen. Förenklat kan man uttrycka det som att regeringen vattnar rabatterna i ösregn – man spenderar pengar, inte på strukturella reformer, utan på reformer vars effekt blir att de hjul som redan snurrar snabbt snurrar än snabbare.

I likhet med andra delar av svenskt näringsliv lider tjänstesektorn av att företagen i dag har svårt att få tag i rätt kompetens. Av de 11 000 företag som är med i förbunden inom Almega säger 4 av 10 att deras största problem är att hitta rätt kompetens. Samtidigt är efterfrågan på tjänsteföretagens tjänster fortsatt hög. Hur löser man en sådan situation?

Med ett kompetensavdrag skulle företagen få dra av halva kostnaden för köp av externa kurser.

Almegas förslag är att Sverige borde införa ett kompetensavdrag – som ger svenska företag bättre möjligheter att investera i sina medarbetares kompetens. Siffror från Eurostat visar att svenska företags investeringar i personalutbildning sjunkit mellan 2005 och 2015 – som andel av företagens totala arbetskostnad. Samtidigt som investeringarna i automatiserad teknik ökat med hela 288 miljarder mellan 1993 och 2017.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Ska Sverige kunna stå sig som kunskapsintensiv nation är det nödvändigt att likställa investering i medarbetarnas kompetens med tekniska investeringar. Så är det inte i dag. Med ett kompetensavdrag skulle företagen få dra av halva kostnaden för köp av externa kurser, en reform som fullt utbyggd skulle innebära en investering från statens sida på mellan 7 och 8 miljarder kronor per år.

Kompetensavdraget är inte hela svaret på Sveriges kompetensbrist. Men det är ett sätt att avhjälpa dess värsta effekter och samtidigt vässa svenskt näringsliv i en ständigt hårdnande internationell konkurrens. Att införa det nu är ett bra sätt att rusta Sverige för nästa lågkonjunktur.

Anna Karin Hatt

Vd Almega

Jenny Moberg

Regionchef Norr Almega

Läs också:

Fuskarna i byggbranschen måste stoppas – sunda företag ska bygga framtidens bostäder

Vi fastnar lätt i våra tankegångar – dra nytta av ungdomarnas fantastiska kreativitet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons