Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alternativ för Sverige: Det saknas en vilja att satsa på vården

Annons
Sven Valerio skriver att han har svängt i frågan om Sollefteå sjukhus då han menar att en centraliserad vård inte löser arbetskraftsförsörjningen.

Det är två problem med länets sjukvård som upptar debatten: finansiering och arbetskraftsförsörjning. Alternativ för Sverige anser att det förstnämnda är ett icke-problem. Med världens högsta skatter saknar inte offentlig sektor pengar, däremot en vilja att kompromisslöst prioritera sjukvården. Utöver vård, ägnar sig regionen åt balett, ”regional utveckling” och driver en kollektivtrafik som snart ingen vill åka med. Sätter man sjukvården främst, så finns där pengar om man har modet att låta andra verksamheter stå tillbaka, eller till och med upphöra. I stället delar regionen ut ”regionala utvecklingsbidrag” till företag, samtidigt som man ägnar sig åt regional avveckling i Ådalen genom att lägga ned BB och akutkirurgi.

Arbetskraftsförsörjningen är däremot ett problem och beror på två saker: för få väljer vårdutbildningar och för många flyttar från länet eller väljer arbeten i andra sektorer. Jag har själv tvivlat på om det är rimligt att driva Sollefteå sjukhus vidare, just på grund av framtida arbetskraftsförsörjning. Men jag har svängt: insikten är att en centraliserad vård inte på något sätt löser arbetskraftsförsörjningen. Snarare kan den förvärras, då de större centralorterna blir beroende av inflyttning av arbetskraft från mindre kommuner. All arbetskraftsförsörjning som bygger på en idé om kontinuerlig folkförflyttning och sönderslagning av det lokala sammanhanget, är fel.

Precis som det i Sverige på riksnivå behövs mer nationalism, så behövs det mer lokalpatriotism i vardagen.

Inom överskådlig tid måste stafettsystemet hålla sjukvården uppe. På sikt är det rejält höjda löner i bristyrken och opinionsarbete som är enda vägen framåt. Opinionsarbete för att höja statusen på vårdyrkena och stävja utflyttningen. Det är enda sättet att få unga att välja vårdyrket och stanna i sin hembygd. Precis som det i Sverige på riksnivå behövs mer nationalism, så behövs det mer lokalpatriotism i vardagen. I dag sitter inte sällan trötta politiker och driver projekt som skall stimulera inflyttning. Samtidigt råder hög utflyttning och det är inte ovanligt att dessa politikers barn har flyttat. Vad har de för trovärdighet?

Det finns en tredje fråga, relevant för sjukvården, som inte diskuteras. Sverige har åren 2012–2017 haft en nettoinvandring på knappt en halv miljon människor eller drygt 23 kommuner av Sollefteås storlek. Detta under en kortare tid än det tar att utbilda en läkare. Vi importerar ett vårdbehov och exporterar vårdpersonal till Norge. Invandringen stjäl resurser från offentlig sektor, inklusive sjukvården. Det är en politik som är illojal mot svenska folket. Västernorrland har på 5 år nettotillförts 13 702 människor genom invandring. Invandrad vårdpersonal i den gruppen är därmed nära nog obefintlig, men vårdbehovet är stort. Skattekraften mikroskopisk. Slutsatsen måste bli att en av de viktigaste åtgärderna på sjukvårdspolitikens område är ett omedelbart stopp för invandring. Samma sak kan sägas om bostadspolitiken. Bostadsbristens första och viktigaste åtgärd är att sluta fylla landet med folk.

Alternativ för Sverige kräver ett invandringsstopp!

Sven Valerio

Riksdagskandidat Alternativ för Sverige

Läs också:

Kunskap kan lösa Västernorrlands vårdkris

Öppet brev till regionpolitikerna: Sommaren ser tuffare ut än på länge – hur löser ni rekryteringen framöver?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons