Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att stänga ute homosexuella när det råder blodbrist är oansvarigt

Annons
Det finns inga skäl att ha så strikta regler för homosexuella som vill lämna blod, menar Fredrik Saweståhl. Bild: Marcus Ericsson/TT

Det råder även denna sommar blodbrist i sjukvården i Sverige. Många landsting och regioner letar aktivt efter nya blodgivare. Det är viktigt. Men det är också ett problem att en stor grupp människor på lösa grunder stängs ute från möjligheten att ge blod genom diskriminerande bestämmelser – nämligen män som har haft sex med män.

Det är alltså olika regler för olika delar av befolkningen baserat inte på det egna beteendet, våra individuella egenskaper, utan på att du tillhör en viss grupp. Det är i grunden diskriminerande. Vi borde ha kommit längre. Att generellt hävda att alla män som har sex med män är en risk och alla som endast ägnar sig åt heterosexuellt sex inte är det är dessutom okunnigt och omodernt.

Du måste ändå leva i totalt celibat i ett helt år för att kunna bidra till ett viktigt behov i samhället.

Reglerna i dag säger att den som vill ge blod och är heterosexuell får ge blod om personen inte haft sex med någon ny partner de senaste tre månaderna. Det är en rimlig gräns. Reglerna säger samtidigt att män som har sex med män inte får ha haft sex överhuvudtaget på ett helt år för att kunna få ge blod. Detta gäller alltså oavsett om den mannen lever i stabilt monogamt förhållande med en och samma partner sedan många år tillbaka. Du måste ändå leva i totalt celibat i ett helt år för att kunna bidra till ett viktigt behov i samhället. Det finns inga skäl för så rigida regler och en så diskriminerande tillämpning.

Allt blod som doneras testas i Sverige för att säkerställa att det inte ska medföra risker. Det blod som en blodgivare ger första gången används dessutom inte alls, utan det är först vid andra tillfället och framåt som blod du donerar ges till någon annan. Det finns alltså goda säkerhetsmarginaler inbyggda i systemet.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det är viktigt att ha hög säkerhet vid blodgivning. För att ha det måste varje blodgivare bedömas individuellt. Har den här personen ett riskbeteende eller inte. Personer som lever i stabila parförhållanden oavsett sexuell läggning är en väldigt liten risk medan en person som har många partners och byter ofta medför en större risk. Det handlar alltså inte om att vara homo- eller heterosexuell.

Det är dags att ta ett steg framåt, avskaffa diskrimineringen vid blodgivning. Se till att reglerna är lika för alla och därmed ge sjukvården bättre förutsättningar att hjälpa och bota.

Fredrik Saweståhl

Förbundsordförande Öppna Moderater – Moderaternas hbtq-förbund

Läs också:

Män som har sex med män och hiv-smittade borde erbjudas HPV-vaccination

Sverige bör lämna gammal fadersnorm – två gifta kvinnor ska räknas som föräldrar från dag ett

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons