Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgörande att klimat och miljö ingår i kommunala prioriteringar

/

Annons

Återigen har en rad organisationer, kommuner, kyrkor och andra, släckt belysningen vid kampanjen Earth Hour som Världsnaturfonden har drivit nio år i rad. Earth Hour har fyra punkter man koncentrerar klimatarbetet på, "bilen, biffen, bostaden och börsen". Earth Hour är en viktig symbolhandling som har visat att en hel värld kan engagera sig kring klimatfrågan, kring vilka globala utmaningar vi står inför.

Under de senaste åren har kommunen lyckats genomföra gröna satsningar där Miljöpartiet har haft en viktig roll. En av dem är satsning på miljöfordon som har fått nationell uppmärksamhet genom rapporten Miljöfordonsdiagnosen. Satsningen har klassat Sundsvall kommun som en av dem som gjort störst miljöförbättringar inom sin fordonsflotta.

Den nuvarande majoriteten som har styrt i tre månader, påpekar att fyra år är ganska kort tid och att deras prioriteringar är jobb och arbetsliv, en likvärdig skola och sociala framtidsinvesteringar. Samtliga kommunala verksamheter ska i de kommande åren ha dessa fokusområden och aktivt jobba med dem genom mål och handlingsplaner (ST 19 mars).

Miljöpartiet tycker också att dessa områden är viktiga men manifesterar samtidigt sin besvikelse och oro över att klimat- och miljöfrågor försvann bland majoritetens prioriteringar. Man konstaterar att trots rapporteringar av vilka konsekvenser klimatförändringar ger, är vissa fortfarande likgiltiga. Klimatfrågan betraktas som en oväsentlig fråga. Med sådan inställning så kommer kommande generationer att betala priset.

Kommunen har stort ansvar för att i den egna verksamheten och som förebild för kommuninvånarna satsa och göra investeringar som ger förutsättningar att leva på ett hållbart sätt, för kommande generationers skull. Sundsvall behöver en grön omställning som en av kommunens prioriteringar och majoriteten saknar sådan politisk vilja.

Miljöpartiet vill bland annat att kommunen:

Bara bygger lågenergihus med hållbara och giftfria metoder.

Satsar på solenergi och annan förnybar energi i egna fastigheter och uppmuntrar användning av sådan energi även bland privatpersoner och fastighetsägare.

Aktivt deltar i utvecklingen av bränslen med icke fossilt ursprung, till exempel biogas.

Uppmuntrar klimatsmart resande genom följande prioritering: gång, cykel, kollektivtrafik, bil.

Gör tillgängligt stadens gaturum för människor genom att minska biltrafiken och antalet parkeringar efter gatorna i centrum.

Främjar återbruk inom kommunens verksamhet.

Angel Villaverde (MP)

Gruppledare i kommunfullmäktige

Wiltrud Daniel (MP)

Ledamot i Miljönämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons