Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilder på döda barn och splittrade familjer

/
  • En klubblokal i Nobelberget i Sickla har förvandlats till ett transitboende för upp till 500 flyktingar.

Annons

De senaste veckorna har vi sett hur flyktingkrisen i vårt närområde accentuerats. Vi möts nu dagligen av bilder av en misär som få av oss har svårt att ens föreställa sig. Bilder på döda barn och splittrade familjer lämnar få oberörda. För att lösa den rådande situationen krävs såväl kraftfulla humanitära hjälpinsatser och militärt stöd i konfliktområdets närhet tillsammans med en ambitiös flyktingpolitik där EU:s alla medlemsländer tar ett gemensamt moraliskt ansvar över situationen.

Den akuta flyktingkrisen har visat vilken otroligt viktig situation som vi just nu befinner oss i. Betydelsen av kraftfulla åtgärder har aldrig varit tydligare än den är idag. Men om vi menar allvar med att hjälpa de mest utsatta i vår omvärld räcker inte fin retorik – det krävs också konkreta helhetsgrepp som svarar mot de utmaningar vi faktiskt står inför.

Rätten till asyl slås fast i de mänskliga rättigheterna och Sverige tillhör de mest generösa länderna i EU när det gäller flyktingmottagande. Vi tar emot störst antal flyktingar per capita i Europa och vi lever i ett land dit utsatta människor vet att det finns en framtid. Detta är någonting vi ska vara stolta över. Men situationen ser inte likadan ut i resten av EU. Sverige och Tyskland står ensamt för cirka hälften av EU:s totala mottagande. Det är alltså på EU-nivå som kraftfulla åtgärder skulle ha störst effekt.

Vi bör komma ihåg att det till stor del är situationen i Syrien och Irak som är orsaken till den flyktingkatastrof vi nu ser på vägen till Europa. IS grymhet verkar inte ha några begränsningar och det enskilt viktigaste västvärlden kan göra för att hindra detta pågående folkmord är att också agera kraftfullt mot situationen i dess närområde. Från svensk sida handlar det, vid sidan om den hjälp vi kan och skall erbjuda flyktingar som redan kommit hit, om att bistå den hårt utsatta civilbefolkningen med såväl humanitär hjälp som militärt stöd mot IS. Låt oss inte upprepa misstagen från Rwanda och se på när ett ytterligare ett folkmord sker.

När det gäller flyktingmottagningen till EU bör vi från svenskt håll visa att vi menar allvar när vi säger att övriga EU-länder ska ta sitt moraliska ansvar. Sverige bör kräva fördelningskvoter inom unionen, större mottagande av kvotflyktingar och ekonomiskt stöd till de länder som tar ett större ansvar. För att uppnå detta behöver vi vara beredda att diskutera att dra tillbaka eller minska Sveriges medlemsavgift till EU eller, om övriga EU inte vill ta sitt ansvar, vara beredda att göra gemensam sak med Tyskland och omförhandla Schengenavtalet.

Det är därför beklagansvärt att de övriga studentförbunden väljer att i Nyheter24 (7 september) fokusera sin energi på att vinna politiska poäng i fin retorik snarare än att presentera konkreta åtgärder som drastiskt skulle minska lidandet vi ser i vår omvärld. Sverige behöver göra mer och här ingår en ökning av antalet kvotflyktingar även till Sverige. Men skulle Sverige enskilt sluta tillämpa Dublinförordningen, som studentförbunden föreslår, utan att det sker gemensamt av den Europeiska Unionen kommer det enbart leda till att länder även fortsättningsvis undviker sitt moraliska ansvar för dagens flyktingkatastrof. Sverige kan och bör göra mer, men Kristdemokratiska studentförbundet vill se fokus ligga där den största effekten kan uppnås.

David Sikström

Förbundsordförande KSF

Ryan Lundqvist Jones

2:a vice förbundsordförande KSF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons