Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biograferna och biobesökarna i Västernorrland drabbas av höjd biomoms

/
  • Moderaterna i kulturutskottet värnar om biograferna i Sverige, och vill inte att biomomsen ska höjas.

Annons

Biobesökarna i Västernorrland riskerar att drabbas av en kraftigt höjd moms på sina biljetter. Det är en del i den nya filmpolitiken som regeringen föreslår och som Moderaterna och Alliansen säger nej till. Filmen är en lika viktig kulturform som konst, cirkus eller musik, vilket gör biografen till en minst lika viktig kulturarena som teatrar och operahus. Att ge biografer en högre moms slår hårt särskilt för barnfamiljer i delar av landet utan ett brett utbud av andra kulturscener.

Det är viktigt för oss att värna den lokala biografen. Under alliansregeringens tid infördes bland annat ett digitaliseringsstöd som lett till att 97 procent av landets biografer är digitaliserade. Det möjliggör inte bara för biograferna i Västernorrland att visa film, utan också att livesända olika evenemang från kulturscener runtom i världen. För oss moderater är det viktigt att kulturen får ta plats och spridas till fler, inte färre.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Dessvärre ser vi att regeringens linje är en helt annan. Man väljer att påtvinga svenska biobesökare en skattepålaga med 240 miljoner kronor. Inställningen från de biografägare vi har pratat med är tydlig, antingen tvingas de till en smalare filmrepertoar i syfte att maximera antalet besökare, eller så tvingas de stänga biograferna.

Den temporära kompensation som regeringen föreslår löser långt ifrån de problem som man skapar med den fyrdubblade biomomsen. När stödet fasas ut innebär detta i längden att svensk film nu riskerar mindre pengar än tidigare, trots regeringens fagra löften om mer.

Läs också: Medierådet vill ändra 15-årsgränsen på bio

Moderaterna är tydliga: Kultur angår alla oavsett var i landet man bor. Det är för oss märkligt att kulturministern kan hävda att priset är helt avgörande för möjligheten att kunna ta del av utställningar på statliga museer, som i huvudsak ligger i Stockholm, men samtidigt vifta bort kritiken med att priset på biobiljetter inte påverkar antalet biobesökare. Sanningen är uppenbarligen något relativt som Alice Bah Kuhnke tycker sig kunna vända och vrida på efter eget tycke och smak.

Allianspartierna i kulturutskottet är tydliga om att vi säger nej till en aviserad momshöjning på biografbiljetter. För oss är filmen en kulturform likt alla andra och ska behandlas därefter. Att ge biografer en högre moms slår särskilt hårt mot barnfamiljer, inte minst dem med små ekonomiska marginaler, som nu får det dyrare att gå på bio. Därför kommer vi värna biograferna i Västernorrland, som biografer i hela landet, mot regeringens momshöjning på biobiljetter.

Olof Lavesson (M)

Ordförande kulturutskottet

Cecilia Magnusson (M)

Riksdagsledamot kulturutskottet, filmpolitisk ansvarig

Tony Andersson (M)

Ledamot i regionala utvecklingsutskottet

Landstinget Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons