Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biomassa i stället för fossilt bränsle är bra – men tänk på konsekvenserna

Annons

Jag har inget mot biomassa som bränsle, jag vill i sammanhanget påpeka att jag i dag är 68 år gammal och har varit intresserad av vad som händer i skogen och naturen. Jag vill också påpeka med största skärpa att under de senaste 45 åren har uttaget av skogsråvara ökat påtagligt. Till vad jag vill påstå att skogsbruket i dag har ökat till den nivå att urtaget av biomassa från svenska skogar troligen är större än återväxten, vilket knappast är rekommendabelt.

Att det skulle gå att ytterligare öka uttaget av biomassa från skogen för att ersätta fossilt bränsle med biobränsle kan man fråga sig om det går att göra i ett balanserat kretsloppsysten. Jag vill väldigt gärna se Miljöpartiets beräkningar på hur ekvationen är uppställd med siffror över planen att ersätta fossilt bränsle med biobränsle och regeringens beräkningar. Eftersom tillgången och efterfrågan på energi i vårt land är en mycket viktig fråga så är det även på sin plats att oppositionspartierna visar en uppställning på energiåtgång och tillgång av energiproduktion.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Det här som Miljöpartiet vanligtvis gör när de kommer med sina påståenden har då jag aldrig sett att Miljöpartiet har presenterat siffror på åtgång av energi och tillgångar som varaktigt kan försörja energiåtgången. Energi är en av de viktigaste faktorerna för att det svenska samhället skall fungera. Det duger inte att komma med flummiga påståenden från ett parti som sitter i regeringen och skall vara med och styra vårt land.

Med det har jag inte sagt att man i alla utvecklingsfaser kan presentera allt med siffror. Men vi får inte med flummiga teorier dra igång nya stora obeprövade system likt E85 som blev ett stort fiasko och därmed visar sig vara kontraproduktivt. Nya system och metoder får man pröva i mindre skala och utvärdera om de håller måttet.

Anders L. Larsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons