Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra introduktion ökar trivseln på jobbet

Annons

En bra introduktion för nyanställda bidrar till lägre personalomsättning och högre produktivitet. Det framgår av ny undersökning från Vision.

Vision har undersökt rutinerna för och förekomsten av introduktion i flera yrken och variationerna är stora. Inom miljö och hälsa uppger 84 procent att deras arbetsplats har rutiner för att introducera nyanställda, medan motsvarande siffra inom socialt arbete är 65 procent.

Samtidigt uppger bara var fjärde medlem inom miljö och hälsa att de faktiskt fick en väl planerad introduktion när de började sin anställning. Motsvarande siffra inom socialt arbete är 16 procent.

Det här är alldeles för låga siffror. Framför allt är det olyckligt då vi ser att en välplanerad introduktion är en god investering för den enskilde, för arbetsgivarna och för samhället.

Visions undersökning visar nämligen att de som har fått en bra introduktion på sitt nya arbete stannar längre än de som inte har fått det – och de trivs bättre med sina jobb. 

Den som har fått en planlagd introduktion upplever sig ha bättre möjlighet till planering, uppföljning och utveckling i sitt dagliga arbete, än den som inte fått en introduktion. Många upplever också att de har bättre balans mellan arbetsliv och privatliv. Och även att arbetsbelastningen inte är lika hög.

Sundsvalls kommun har med andra ord mycket att tjäna på att erbjuda sina nyanställda en planlagd introduktion. Det leder till att den anställde snabbare kommer upp i kapacitet och bidrar till verksamheten.

Just nu är många nyutexaminerade akademiker på väg ut på arbetsmarknaden. De bär alla på en förväntan att göra ett bra jobb. Vision ser att den känslan kan förverkligas genom att de introduceras in i jobbet på ett bra sätt. Vi vill därför arbeta tillsammans med Sundsvalls kommun för att erbjuda dessa nya medarbetare goda villkor, där introduktionen är en viktig del.

Vi vill att unga akademiker vid sin första anställning garanteras ett års planlagd introduktion och att även erfarna medarbetare ska få en planerad introduktion när de byter jobb. Så behåller vi de bästa medarbetarna i välfärden – och blir attraktiva för nya.

Robin Fångsjö

Ordförande Vision i Sundsvalls kommun

Veronica Karlsson

Förbundsordförande Vision

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons