Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg fler återvinningsstationer i stället för att belasta hushållen med kostnader

Annons
Kent Carlsson, vd på FTI, menar att ökad tillgänglighet med fler stationer är ett bättre alternativ för invånarna än att det måste införskaffas nya kärl till hushållen. Bild: Linus Wallin

Sverige är världsledande på återvinning. Det beror på att hushållen tycker att det är viktigt att lämna in förpackningar och tidningar. Men det beror också på ett väl utbyggt nät av återvinningsstationer. Nu vill vi öka återvinningen ytterligare med 2 000 nya stationer i landet. För Sundsvall innebär det 35 nya stationer utöver de 45 som redan finns i dag.

En ny Sifo-undersökning visar att 76 procent av svenska folket är nöjda eller mycket nöjda med möjligheten att återvinna förpackningar. Nära 8 av 10 tycker att återvinningsstationerna är tillgängliga och är lätta att använda.

Trots att återvinningen har starkt folkligt stöd vill regeringen göra om systemet. Regeringen föreslår i en promemoria att insamling av förpackningar och tidningar ska ske i 100 procent av alla fastigheter. Konsekvensen blir att det ska byggas återvinningsrum och införskaffas nya kärl i varje hyreshus, bostadsrätt, villa och fritidshus i hela Sverige. Förslaget kostar hela 9,1 miljarder kronor, vilket slår direkt mot hushållen. Trots att kostnaderna ökar finns inga bevis att förslaget leder till ökad miljönytta.

I tätort med mer än 3 000 invånare ska minst 75 procent av hushållen ha max 5 minuter till återvinningen år 2021.

Vi föreslår i stället att Sverige utvecklar dagens väl fungerande system med höga återvinningsnivåer. Vi vill bygga ut infrastrukturen för att fler hushåll ska få en bostadsnära tjänst. Det viktiga är vi minskar mängden förpackningar i hushållsavfallet.

Vårt förslag leder till:

Ökad tillgänglighet. I tätort med mer än 3 000 invånare ska minst 75 procent av hushållen ha max 5 minuter (400 meter) till återvinningen år 2021. Det innebär mer än 2 000 nya återvinningsstationer.

Ökad återvinning. Sverige bör höja ambitionerna med nya nationella återvinningsmål till 2025. Max 20 procent av hushållssoporna får vara förpackningar och tidningar. Höj målet för återvinning av pappersförpackningar från 85 till 90 procent. Höj målet för återvinning av plast från 50 till 75 procent. Höj återvinningen av metall från 85 till 90 procent. Glas och tidningar ligger redan över 90 procent.

Ökat kommunalt inflytande. Vi vill ge Naturvårdsverket i uppdrag att inrätta ett samverkansråd vilket ger möjligheter för ökat kommunalt inflytande.

Samarbete är nyckeln till ökad återvinning, därför sträcker vi ut handen till kommuner och regering med vårt förslag.  Vi kan nå samma ambition som regeringen har, till en betydligt lägre kostnad. Skillnaden är att vi vill utveckla ett system som fungerar väl och som har stort folkligt stöd.

Kent Carlsson, vd för Svenska Förpacknings- och tidningsinsamlingen

Läs också:

Överfulla containers och skräp på marken – är det ens någon mening att sopsortera?

MP: Nu ska det bli enklare att återvinna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons