Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg ut bredbandet

/

Annons

För drygt 100 år sedan byggdes elnätet ut i hela Sverige. Ett projekt som innebar en stor revolution för människors sätt att leva. Nu pågår ett nytt, lika viktigt projekt: att bygga ut bredband i hela landet. I dagens digitala värld blir tillgången till snabbt och stabilt internet viktigt för att du och jag ska kunna vara en del av samhället. För att vi ska kunna arbeta, ha kontakter med myndigheter och umgås med vänner. Tillgång till bredband i hela Sverige, och inte bara i storstäderna, är därför en nyckelfaktor för en levande landsbygd.

Läs även: Viskan får miljoner till nya bredband

Den socialdemokratiskt ledda regeringens mål är därför att minst 90 procent av hushållen ska ha en uppkopplingshastighet om minst 100 megabit år 2020. Ett mål som vi enligt Post- och telestyrelsen ser ut att nå. Samtidigt nöjer vi oss inte där. Regeringen arbetar också för att 100 procent ska ha tillgång till minst 10 megabit.

För att nå dessa mål har regeringen avsatt 3,25 miljarder kronor för ändamålet, vilket är en fördubbling jämfört med tidigare. En aktiv ekonomisk politik med statliga investeringar med fokus på bland annat tillväxt är en viktig del av den svenska modellen.

Det är också viktigt att få ned kostnaderna för bredbandsutbyggnaden och då handlar det framförallt om att minska kostnaderna för att gräva ner fiberkablar. Just grävkostnaderna är den enskilt dyraste faktorn för att lägga ned bredband. Med anledning av detta har riksdagen beslutat om en ny lag som ska göra det enklare för olika aktörer att koordinera sina aktiviteter. Det är oacceptabelt att en aktör först gräver ner en ny vattenledning i ett område och en annan gräver ner fiber i samma område ett halvår senare. Utöver detta har också regeringen tillsatt bredbandskoordinatorer i varje län som ska hjälpa till att samordna bredbandsutbyggnaden.

Läs även: Så gör vi för att minska bredbandsklyftan

Redan i dag ligger Sverige, internationellt sett, bra till när det gäller tillgången till bredband. Det är bra, men mer behöver göras. Genom tillgången till snabbt internet kan vi stärka vår globala konkurrenskraft och på så vis öka tillväxten och sysselsättningen. Därför bygger vi ut bredbandet för att bygga Sverige starkt och ytterligare stärka den svenska modellen.

Jasenko Omanovic (S)

Riksdagsledamot Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons