Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Förenkla livet på landsbygden – det går inte att ha samma regler som i storstäderna eller turistorterna

Annons
Det ska vara enkelt att bo och verka på landsbygden, menar Anne-Li Sjölund (C). Bilder: Sofia Marcetic/TT / Gunnar Stattin / Fredrik Sandberg/TT

Centerpartiet tror på entreprenörskap och närodlat beslutsfattande. Vi tror på människors inneboende drivkrafter och förmåga att forma sina egna liv. Därför driver vi sedan vi bildades en politik för att hela Sverige ska leva.

Men i dag möts landsbygden av höjda skatter och regelkrångel, i stället för att ta till vara på det entreprenörskap, den kreativitet och den innovationskraft som finns. I stället för att kunna nyttja sin skaparkraft och förverkliga idéer tvingas människor lägga energi på byråkrati och stelbenta myndigheter. Landsbygden behöver mer frihet, inte mer pålagor.

I helgen är det landsbygdsriksdag i Örnsköldsvik. Inför det har Centerpartiet därför släppt fem frihetsreformer, för en levande landsbygd i hela Sverige.

■ Avskaffa det generella strandskyddet – behåll i områden med stora naturvärden. Strandskyddet är viktigt för att skydda stora naturvärden och ett tillgängligt friluftsliv. Men i Arjeplog skulle varje invånare kunna ha tre sjöar och mer än fem kilometer strand var att bosätta sig intill. Då är det inte rimligt att samma regler ska gälla i Arjeplog som på Marstrand eller Sandhamn. Ett strandskydd behövs i många områden, men inte i hela Sverige. Därför vill vi avskaffa det där det inte behövs, och lämna över ansvaret för att peka ut skyddsvärda områden i dessa delar av landet till kommunerna.

■ Förenkla byggande utanför detaljplanelagt område. Principen i områden utanför tätorterna som saknar detaljplan borde vara att det som inte uttryckligen är förbjudet ska vara tillåtet. Det bör det även finnas större frihet att få bygglov för samlad bebyggelse med flera hus i grupp utanför planlagda samhällen.

Polisen borde ägna sin tid åt brottsbekämpning, och den som vill öppna upp sitt hem för turister vara fri att göra så.

■ Ta bort bygglovskravet för fler företagslokaler knutna till gårdsbyggnader. Landsbygden erbjuder goda förutsättningar för en blomstrande besöksnäring, men då måste det vara enkelt att bygga till ett kafé, en brygga eller en kanotuthyrning.

Centerpartiet vill bland annat tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Bild: Stig-Göran Nilsson

■ Avskaffa kravet på hotelltillstånd för pensionatverksamhet på landsbygden. Drift av pensionatverksamhet måste i dag ha tillstånd från polismyndigheten. Polisen borde ägna sin tid åt brottsbekämpning, och den som vill öppna upp sitt hem för turister vara fri att göra så.

■ Inför gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Med tillåten gårdsförsäljning skulle den växande industri som utgörs av små bryggerier, destillerier och vinodlare bli än viktigare jobbskapare framför allt på mindre orter och på landsbygden.

Dessa fem förslag är steg på vägen till tillväxt i hela landet och till en livskraftig och blomstrande landsbygd.

Anne-Li Sjölund, riksdagskandidat Centerpartiet

Läs också:

PRO: Sundsvall är mer än bara centrum – en ny sporthall gör inte mycket för en 90-åring på landsbygden

SD: Landsbygden är till för människor som bor där – inte storstadsbor på besök

S: Att skära ned på Sveriges kommuner gynnar inte landsbygden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons