Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ska vara enkelt att lösa problem där du bor

/

Annons

Att vissa bostadsområden i Stockholm har mängder av vårdcentraler, apotek, busshållplatser och mataffärer i samma område står i bjärt kontrast till att läkemedelsförsörjning, vård, bensinmackar, kollektivtrafik och livsmedelsaffärer i snabb takt försvinner från stora delar av landet. Landsbygdens butiker och samhällsservice har utarmats under lång tid, vilket många ortsbor tvingas lösa på egen själva. Till och med en så viktig infrastruktur som bredband måste man på den rena landsbygden ordna på egen hand.

Läs även: Jonas Sjöstedt – han som nästan bestämmer

Människor boende på landsbygden har rätt till en grundläggande service, och här finns det ett politiskt ansvar att ta. EU:s landsbygdsprogram tillför en del, men det är för krångligt och byråkratiskt att hantera. Programmet kommer säkert bidra till förbättringar men inte tillräckligt. När förslag på lösningar blir allt för krångliga att genomföra tvingas många ge upp. Det vill vi ändra på. Det ska vara enkelt att lösa problem!

Vänsterpartiet kommer därför i höstens budgetförhandlingar med regeringen kräva att det med ett enkelt ansökningsförfarande ska finnas pengar att söka. Där kan föreningar, byalag, privata företag, statliga myndigheter och kommuner i olika konstellationer få möjligheter att utforma service på nya sätt. Syftet är att pröva nya samarbeten, att befintliga verksamheter på prov ska kunna utvidgas geografiskt och sedan förhoppningsvis kunna finnas kvar permanent.

Det kan handla om lokala servicetransporter som uträttar ärenden och skjutsar, att glassbilen agerar ombud för apoteket, att polis samarbetar med föreningslivet i stort. Eller vad sägs om en mobil lanthandel eller varför inte tandhygienister som turnerar runt i våra småbyar. Det ska vara lätt att leva i hela Sverige.

Ulla Andersson (V)

Ekonomiskpolitisk talesperson, Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons