Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En felaktig bild av verkligheten målas upp

Annons

Den ljuva svenska sommaren har äntligen anlänt. Med den kommer för många en längtan ut på landet. Landet ses som en idyll med betande kor, vajande sädesfält och röda stugor.

Sen kommer hösten och vintern. Då illustreras landsbygden i media som avfolkningsbygd med butiker som lägger ner och kommuner där ekonomin inte går ihop.

Landsbygden ses i båda fallen som något annat, något lite exotiskt jämfört med större orter och städer. Den framställs som det avvikande medan staden ses som normen som förknippas med modernitet, tillväxt och framgång.

Den bilden är felaktig och vi måste göra upp med förutfattade meningar om att tillväxt endast är möjlig i storstäder. Svensk landsbygd är närande – inte tärande. Den har gjort Sverige rikt och den har ännu mer att ge.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Svensk tillväxt bygger till stor del på råvaror från landsbygden och ingen stad är ju självförsörjande. Här behöver vi ställa oss frågan vilken landsbygd vi vill ta mat och energi från, om vi vill ha en svensk produktion? Det vi äter måste växa eller beta på en landsbygd någonstans – så varför inte på den svenska?

Regeringen arbetar intensivt med frågor som kommer att skapa jobb och tillväxt i hela landet:

• Under sommaren presenteras en livsmedelsstrategi som bland annat utgör basen för en lång rad satsningar för att främja svensk livsmedelsproduktion.

• Vid årsskiftet 2016-2017 lämnar den parlamentariska kommittén för landsbygdens utveckling in sitt förslag till en sammanhållen landsbygdspolitik.

• Våren 2017 presenterar regeringen ett nationellt skogsprogram. Skogen, det gröna guldet, ska bidra ännu mer med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi.

Regeringen har dessutom satsat historiska 10 miljarder kronor på att utveckla välfärden i våra kommuner, bygger ut antalet högskoleplatser och ser till att öka den statliga närvaron i hela landet. Dessutom genomför vi en unik satsning på landsbygdsbutiker och bensinmackar om 142 miljoner kronor per år, så att det även i fortsättningen ska vara möjligt att handla mat och tanka bilen i våra gles- och landsbygder.

Vi vill alltså utveckla den svenska modellen som också skapar förutsättningar för människor och företag att bo, jobba och verka på landsbygden. Men regeringen behöver göra mer, alla behöver göra mer. Vi måste också arbeta tillsammans för att stärka framtidstron hos alla ungdomar, skapa fler jobb och utveckla vår välfärd.

Landsbygden är en förutsättning för fortsatt jobb och tillväxt i hela landet – och det är det som vi hela tiden arbetar för.

Sven-Erik Bucht (S)

Landsbygdsminister

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons