Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En jul utan nyp är en bra jul

/
  • Jag hoppas vi trängs på second hand-affärerna istället för i varuhusen dagarna innan jul, skriver insändarskribenten.

Annons

Julen är nära nu. Plötsligt är vi inne i de tända ljusens och lugnets högtid, men också frosseriets. Många av oss jagar halva staden runt efter den sista julklappen på listan och trängs i varuhusen. För visst brukar julklappsjakten skjutas upp i det sista? Det kanske är det som gör lugnet efteråt extra påtagligt.

 Varje år jagar vi runt efter dyrare och nyare julklappar och bidrar till den stora cirkus som julhandeln blivit. Enligt HUI:s (som ägs av Svensk Handel) rapport beräknas vi i snitt omsätta runt 7000 kr per person under december månad. Samtidigt har Sverige klättrat på WWFs värstinglista. Enligt deras rapport Living Planet Report 2014 är vi nu på plats nummer 10 av de länder som har störst ekologiskt fotavtryck per person, med en stigande konsumtion som sätter stor press på jordens resurser. Under julen blir denna konsumtion som tydligast. Vi bombas från alla hörn och kanter med förslag på julklappar och mellandagsreor som börjar innan vi ens har hunnit smälta julmaten.

Som barn fick jag höra att det är tanken som räknas. Men vad hände med den där tanken? Är det den dyra teknikprylen som har blivit själva tanken? I så fall föreslår jag att det är eftertanken som ska börja räknas. Att ge bort en julklapp som verkligen betyder något, att tänka på var den kommer ifrån, hur den har producerats och vad den innehåller.

På Medveten Konsumtion tycker vi att en jul utan nyp är en bra jul. Det vill säga där ordet nyp står för nyproducerat. Att köpa en julklapp som inte är nyproducerad eller kanske rent av en humanitär julklapp som hjälper andra, kan göra gott för både klimat och själ och antagligen även för den egna plånboken. Jag hoppas vi trängs på second hand-affärerna istället för i varuhusen dagarna innan jul. 

Alexander Clemenson,

generalsekreterare, Föreningen Medveten Konsumtion

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons