Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Lövgren (S): Vi Norrlandsregioner ska hålla ihop och vara en kraft att räkna med

Annons
Erik Lövgren (S), regionråd i Västernorrland, menar att en gemensam region hade varit bra för Norrland, men att det nuvarande samarbetet mellan regionerna är slagkraftigt. Bilder: Mats Olsson / Henrik Montgomery/TT

Fyra eniga län i norr ville bilda en gemensam robust region, jämställd med övriga landets fem stora regioner, med starkare gemensam utvecklingskraft och nationellt inflytande liknande övriga större regioner. Borgerligheten backade ur på målsnöret. En gemensam region i norr hade varit bra för Norrland, för den regionala utvecklingen i vår del av landet och bra för sjukvårdens pågående förändringsresa.

Den första januari övertog vi det regionala utvecklingsansvaret från länsstyrelsen och bildade Region Västernorrland. Samarbetet med näringslivsorganisationerna och övriga parter har varit nära och utvecklande de första månaderna, med bra ömsesidigt utbyte. I dag finns bättre forum för gemensamma utbyten och dialog än tidigare.

Nyligen fick vi det positiva beskedet att Norrland ska bli en del av EU:s infrastrukturprioriteringar. Detta är ett direkt resultat av det politiska samarbetet i våra fyra norra regioner.

Regionen arbetar med de sju kommuner inom det Regionala samverkansrådet. Företrädare för landets alla regioner samarbetar inom tillväxtpolitikens område på den nationella nivån i vad som kallas för politikerforum, där vi också möter Tillväxtverket och Näringsdepartementet. På så sätt bedrivs regional utvecklingspolitik i praktiken på tre nivåer i nära samverkan åt samma håll.

Ett gott exempel är arbetet i samverkan med kommunerna om fem gemensamma positioner för regionens utveckling. De handlar bland annat om den statliga närvaron i hela landet, tillgången till bredband och finansiering för byggande.

Som planupprättare för den regionala transportplanen har vi med våra grannar i norr och söder, satt Norrlands enighet om framtida infrastruktur på den nationella agendan. Vikten av en förlängning av EU:s stomnätskorridor till att omfatta norra Sverige har blivit tydlig för den nationella nivån. Nyligen fick vi efter ett målinriktat politiskt arbete det positiva beskedet av infrastrukturministern, att Norrland ska bli en del av EU:s infrastrukturprioriteringar. Detta är ett direkt resultat av det politiska samarbetet i våra fyra norra regioner.

Europaforum höll sin vinterkonferens i Sollefteå. Vi fick möjlighet att stolt visa vår livsmiljö medan samtalen om regionernas roll i det framtida EU fortskred. Från EU medverkade bland andra Sveriges kommissionär Cecilia Malmström. Regionen har ett uppdrag att förverkliga EU:s sammanhållningspolitik och vi är en del av Europa, ett Europa som vi behöver samtala om.

Tillsammans med övriga regioner i norr ska vi vara en tydlig part i det nationella- och europeiska dialogerna.

I maj har vi tillsammans med Handelskammaren arrangerat regionens första Näringslivsparlament. Det första i sitt slag i landet. Liknande har tidigare hållits i EU-parlamentet och givit bra utbyte mellan beslutsfattare och näringsliv. Det är i samtal och tillsammans i nära samverkan vi skapar förståelse för varandras möjligheter att främja en hållbar innovation, jobb och hållbar tillväxt.

Västernorrlands möjligheter är oändliga och här finns livskraften för framtiden. Låt oss tillsammans fortsatta utveckla de styrkor vi har, men också prioritera och vända de utmaningar vi står inför med bland annat kompetensförsörjning till länets företag och välfärd. Tillsammans med övriga regioner i norr ska vi vara en tydlig part i det nationella- och europeiska dialogerna. Västernorrland och Norrland är och ska fortsätta vara en kraft att räkna med. Tillsammans utvecklar vi Västernorrland.

Erik Lövgren (S)

Regionstyrelsens ordförande

Läs också:

27 läkare: Populistisk åtgärd att sparka Leif Israelsson – vi accepterar inte att vården försämras

Pensionerade klinikchefen: "Vi har en kirurgisk sjukvårdskris"

Sjukvårdspartiet: Ledningens åtgärder har påskyndat de kraftiga försämringarna i landstinget

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons