Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett varmare samhälle där vi tar ansvar för varandra

Annons

Vi Sundsvallsbor ska känna oss trygga med att vi och våra anhöriga får den vård och omsorg vi behöver oavsett storlek på plånbok. Därför behöver Sundsvall en stark generell välfärd som alla bidrar till och som alla kan ta del av efter behov. Kvaliteten ska vara så hög att de äldre inte blir beroende av att köpa tilläggstjänster eller att deras anhöriga måste gå ner i arbetstid för att hjälpa dem.

De äldre eller vårdtagarna ska vara huvudfokus och vinstintressen får aldrig vara styrande.

För att säkerställa en god kvalitet inom hemtjänsten vill vi ställa hårdare krav på alla utförare och de vårdtagare som inte väljer ska automatiskt få kommunen som utförare.

Den främsta kvalitetsfaktorn inom vård och omsorg är personalen och deras kompetens. Vi står inför ett generationsskifte i detta yrke samtidigt som det i framtiden kommer att behövas fler händer i vården. Därför måste kommunen verka för att vara en attraktiv arbetsgivare. Personalen ska garanteras rätt till heltid, utvecklingsmöjligheter, bra arbetsmiljö och bra arbetsvillkor.

Något allvarligt som syns allt tydligare i samhället är att klyftorna mellan de som har det gott ställt och de som har det sämre bara ökar. Särskilt allvarligt är att skillnaderna i barns och ungas uppväxtmiljöer ökar. Ur denna ojämlikhet, föds otrygghet, missbruk och kriminalitet. Därför är minskad segregation ett viktigt mål för oss och vi ser förebyggande arbete, aktiva insatser för minskad droganvändning, en social investeringsfond och ett samarbete med sociala föreningar som väldigt viktiga åtgärder för att komma tillrätta med detta.

De här frågorna kommer vi att lägga fokus på i socialnämnden under de närmaste åren. Men det är många fler än bara kommunen som jobbar för att förbättra våra medborgares sociala vardag. Därför behöver vi göra det här i nära samarbete med landsting och andra myndigheter, men även med föreningar och engagerade människor som finns i vår kommun. Vi hoppas att ni vill vara med på denna resa mot ett varmare samhälle där vi tar ansvar och visar vår medkänsla för varandra.

Malin Larsson (S)

Ordförande i Socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons