Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU – en garant för högerpolitik

Annons

EU-anhängarna har fått skrämselhicka av det otroliga att Storbritanniens folk röstat för att lämna unionen. Nu försöker EU-etablissemanget åter uppfostra oss till att begripa vad EU är. Den uppfostran behövs inte; folk förstår vad EU är, bortom allt trams om fred och frihet som unionens anhängare predikar.

I EU:s fördrag står det inskrivet vilken ekonomisk politik som ska föras i samtliga medlemsländer, den politiken är marknadsliberalismen. Det är detta som gör EU till storföretagens favoritprojekt. Det högern inte lyckats med att genomföra med demokratiska metoder, ordnar EU åt de med odemokratiska metoder. Det är ohämmad konkurrens, det är företagens rätt att öka sina vinster, det är möjligheten att framtvinga utförsäljning av offentligt ägd egendom, det är möjligheten att göra vinster på människors behov av vård, omsorg, utbildning och kommunikationer som är drivkraften bakom EU-projektet.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Läs också: Var detta början på slutet för EU?

Läs även: Björklund vill ha mer EU och försvar

Den fria rörligheten ska pressa ner löner och försämra arbetsförhållanden. En stor grupp av arbetslösa att plocka in vid behov gör också att de som har ett arbete inte vågar ta strid för sina rättigheter. Då kan man ersättas av någon annan som finns i den reserv av arbetskraft som de arbetslösas här utgör.

Påståendet att det inte finns pengar har vi hört till leda. Sanningen är den att Sverige som nation aldrig varit rikare; det är tyvärr också på det viset att snedfördelningen av det vi skapar genom vårt arbete inte varit så stor som den nu är på många årtionden. Mer pengar till dem som redan har och mindre till verksamheter som behöver och till de människor som skapar vinsterna, det är det som gäller idag. Pengar finns när bankerna håller på att gå omkull, när kungafamiljen anser sig behöva öka sitt apanage eller när EU-avgiften ska betalas. Vi lämnar fallskärmar och avgångsvederlag utan kommentar den här gången.

EU-medlemskapet förhindrar att politiken åter tar kontrollen över marknaden. EU förhindrar människors rätt att vara med och påverka sina liv. Att högern jublar är inte konstigt, EU är som en religion för de och EU-fördragen utgör deras bibel.

Nej, det behövs ingen uppfostran av folken i EU:s medlemsländer; vi ser vad ni gör och vi känner av konsekvenserna. Därför kommer ert unionsbygge att stöta på fler och fler problem till den dag då det slutgiltigt rämnar. Jag hoppas jag får uppleva den dagen och även en fortsättning där vi kan bygga ett internationellt samarbete med respekt för alla länder och folks rätt att själva forma sin samtid och planera sin framtid. Där inga fördrag påtvingar alla länder samma politik oavsett regeringar och där en självklar solidaritet med människor som befinner sig på flykt och med de människor som inte anses uppfylla marknadens krav på tillräcklig vinst är en ledstjärna.

Peter Tjernberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons