Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjecentral och ökad kunskap ska ge barn med NPF chansen att lyckas i skolan

Annons
Majoriteten i Sundsvalls kommun – S, V och C – skriver att man bland annat har satsat på utbildningsinsatser inom NPF för att ge alla barn möjlighet att lyckas i skolan. Bild: Jessica Gow/TT

Sofia Mirjamsdotter har tidigare lyft ett viktigt ämne i ST, nämligen barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och barn som allmänt har svårare att koncentrera sig oavsett behov av en diagnos. Detta är något som även vi i barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall har lyft en längre tid utifrån alla barn och ungdomars rätt till en god och likvärdig utbildning.

Läs också: Sofia Mirjamsdotter: Stå upp för rätten att bära keps i klassrummet

Vi behöver se och möta de behov som finns i skolan, utifrån de elever som finns där. Barn och ungas utbildning och hälsa är en prioriterad och viktig fråga för oss i den styrande majoriteten i nämnden.

För att ytterligare understryka vikten av detta arbete har barn- och utbildningsförvaltningen även anordnat kompetenshöjande insatser för personal inom området NPF i flera omgångar i kommunens skolor. Sammanlagt har fler än 200 anställda inom skolan fått del av dessa kompetenshöjande insatser.

Ett förslag som har växt fram ur NPF-kommissionen är att öppna en 'familjecentral' alternativt 'NPF-centrum'.

Alla elever är olika, har olika förmågor, färdigheter, styrkor och behov. Men alla har samma rätt till en god utbildning. Därför måste en likvärdig skola för alla vara väl rustad för att möta alla barn och ungdomar på bästa sätt. För att säkerställa just detta har föreläsningar på flera skolor i kommunen på temat NPF ordnats. Genom att ytterligare rusta lärarna och skolorna med kompetens och kunskap bidrar vi till att säkerställa att kunskapen finns ute verksamheten och kommer våra barn och unga till godo.

Ytterligare ett steg i kommunens arbete med NPF är att vi har startat en NPF-kommission där representanter från skolan, socialtjänsten, regionen och de ideella föreningarna ingår. Ett förslag som har växt fram ur NPF-kommissionen är att socialtjänsten, Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och barn- och utbildningsförvaltningen får i uppdrag att tillsammans öppna en ”familjecentral” alternativt ”NPF-centrum” inriktad mot barn, unga och deras familjer med NPF. 

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Enligt förslaget från kommissionen är tanken att allt skall finnas under samma tak, att man ska kunna få hjälp och stöd utifrån behov utan biståndsbedömning eller krav på diagnos och att det skall vara ett öppet och välkomnande hus där man lätt kan slinka in och prata med någon. 

Vi i den styrande majoriteten menar att det är med gemensamma lösningar och med gemensamma ansträngningar som ni når de bästa resultaten. Detta är bara några av de viktiga satsningar som vi gjort och förslag som vi arbetar med inom området. Vi är medvetna om att mer krävs, men stöd till barn och unga med NPF att det är en fråga vi kommer att fortsätta att driva och arbeta målmedvetet med.

João Pinheiro (S)

Ordförande barn och utbildningsnämnden

Hans Zetterkvist (V)

Vice ordförande barn och utbildningsnämnden

Maria Åström (C)

Ledamot i barn och utbildningsnämnden

Läs också:

Hemmasittande barn vill men kan inte gå till skolan

 Okunnigt inlägg om indraget barnbidrag – många barn klarar inte av att gå till skolan

► Kepsen visar att skolan redan har misslyckats

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons