Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farhågorna ligger i politikers händer

/

Annons

Replik på "Stornorrland öppnar för bypolitik", ST 6 juli.

Skall vi västernorrlänningar möta framtiden på egen hand eller samarbeta med övriga län i Norrland? Liberalerna i Västernorrland har ända sedan ansvarsutredningen presenterades, sett positivt på en region Norrland.

Nu är frågan åter igen aktuell och argument för och emot framförs men tyvärr också en massa felaktiga påståenden och konspiratoriska teorier. Det spekuleras om bypolitik i en debattartikel (6/7) undertecknad av en flock moderater. Måste påpeka att regionfrågan inte rör det kommunala självstyret och kommunerna. "Vem i Övertorneå skulle jobba sig svettig för en fråga som rör Matfors eller Timrå?" skriver man i artikeln. På en direkt fråga svarade en person som bor just i Övertorneå att; sedan Ikea kom till Haparanda bryr vi oss just inte om någonting där neröver. Så på den punkten kommer inte regionfrågan att göra någon skillnad.

Läs även: Sundsvall är given som residensstad

Farhågan om bypolitik ligger väl ändå i politikernas händer. Visserligen har bypolitiken firat triumfer i Västernorrland i årtionden så det är kanske den erfarenheten som förskräcker.

Jag sätter min tilltro till framtidens regionpolitiker. Det är kanske personer som läst engelska på en sommarkurs på Malta, juridik i Singapore, miljövetenskap i Sidney och varit volontär i Indien. De kommer att ha helt andra utgångspunkter för sitt beslutsfattande. Verkligheten kommer att vara utgångspunkten, i en värld som ständigt förändras.

Ett viktigt skäl för min och Liberalernas positiva syn är kompetensförsörjningen till vården. Hur ska vi kunna rekrytera de bästa specialisterna till den allt mer avancerade vården om Västernorrland inte ingår i ett större sammanhang? Vi måste säkerställa att även våra medborgare får den bästa tillgängliga vården. För att det skall bli verklighet måste vi samverka i en större region där de befintliga sjukhusen kan utveckla sin specialitet och göra den tillgänglig för folk i hela Norrland.

Ett annat viktigt skäl är tillväxt och ökad skattekraft. Alla personalkategorier inom vården behöver få en positiv löneutveckling. Det innebär naturligtvis ökade kostnader. Då behövs mer skatteintäkter dvs. fler innevånare som jobbar och betalar skatt.

När det gäller bra kommunikationer så krävs också samverkan. Vi måste ställa krav på dubbelspår från Härnösand till Gävle. Det är av stor betydelse för hela norra Sverige. Tänk bara hur många lastbilar som kommer bort från E4 när godset flyttas över till järnväg. De fyra Norrlandslänen kan tillsammans med större kraft påverka staten att prioritera Ostkustbanan.

Att det skulle bli stora avstånd mellan medborgarna och politiker är en annan omständighet som påpekas. Visst avstånden blir stora men hur många medborgare besöker landstinget Västernorrland? Har aldrig sett någon antydan till kö utanför kansliet i Härnösand. Jag tror att medborgarna mest bryr sig om hur långt det är till primärvården/hälsocentralen. För de flesta är landstinget primär- och tandvård och inte huset i Härnösand.

Naturligtvis kommer det att bli en jobbig process att bilda region Norrland. Hur skall organisationen se ut? Vart skall regioncentret placeras? Blir det slagsmål om residensstaden? Vi kan få en del lärdom från befintliga regioner som Västra Götaland och Skåne. Västra Götaland har nyligen presenterat en rapport; Så gjorde vi! Erfarenheter av att bilda en stor region. Där kan bl.a. se hur man valt att placera så kallade regioncentra på fem platser i regionen. Så bör vi också tänka inför vår regionprocess.

Hur gick det till när kommunerna slogs ihop till det som i dag är Sundsvalls kommun? Det gjordes i flera "steg" med början 1952, 1965 och slutligen 1974 när Njurunda, Matfors, Indal-Liden och Stöde förenades med Sundsvall. Vad motivet var den gången vet jag inte men troligen behov av effektivisering och nya krav från staten. I dag är det väl få som ifrågasätter den åtgärden.

Läs även: Stornorrland – då är det kört för Sundsvall

Jag tror och hoppas att förnuftet till slut kommer att få råda. De känsloyttringar som framförs, måste naturligtvis hanteras på bästa möjliga sätt av kloka politiker och tjänstemän. Att satsa information i media, nyhetsbrev och stormöten runt om regionen, under processen gång, är självklart helt nödvändigt.

Nu återstår en spännande väntan inför ett slutligt beslut från regeringen. Kommer vi att kunna påbörja regionbildningen på riktigt efter valet 2018 eller blir det förseningar åter igen? Jag hoppas och tror att det fattas beslut under året så att arbetet kan sätta igång. Det är ju snart 400 år sedan dagens organisation skapades och nu är det dags att se på Norrland med dagens verklighet i fokus.

Arne Engholm

Ledamot i landstinget för Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons