Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler måste få tillgång till vaccinet som kan förebygga sexuellt överförbara sjukdomar

/
  • Flickor i Sverige har i dag möjlighet att få HPV-vaccin för att förebygga livmoderhalscancer, men vaccinet kan även användas för pojkar för att undvika vissa sexuellt överförbara sjukdomar.

Annons

I dag finns ett nationellt vaccinationsprogram för HPV som gäller flickor då HPV-vaccin förebygger livmoderhalscancer. Detta erbjudande borde dock utsträckas till fler grupper – pojkar och män som har sex med män och personer som drabbats av hiv. Forskning visar att HPV-vaccin inte bara skyddar mot livmoderhalscancer, utan även mot anal-, penis-, hals- och tonsillcancer samt kondylom.

Vissa av de cancerformer som kan orsakas av HPV-viruset drabbar bland män framförallt män som har sex med män, dessutom är risken hög att drabbas hos personer som lever med hiv. Venhälsan uppskattar att cirka 15 procent av deras besökare bär på cancerogena HPV-virus. Bland de som bär på hiv är det dubbelt så vanligt. Ökningen av de typer av cancer som kan kopplas till HPV har lett till allmän vaccinering i bland anant Kanada, Österrike och Australien men inte i Sverige.

Läs också: Hbtq-flyktingar behöver bättre skydd även i Sverige

Det finns goda grunder att erbjuda HPV-vaccin till fler grupper som pojkar och män som har sex med män och personer som bär på hiv. Internationella undersökningar visar att vaccinet skyddar pojkar mot HPV. Vaccination av pojkar omfattas i dag inte av högkostnadsskyddet för läkemedel – trots att det är ett effektivt sätt att minska spridning av HPV och andra sexuellt överförbara sjukdomar. Det sistnämnda då vaccinet skyddar mot kondylom som är en av våra vanligaste sexuellt överförbara sjukdomar.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Då pojkar också drabbas av HPV och för smittan vidare bör det vara självklart att också pojkar vaccineras. Dessutom bör riskgrupper prioriteras som män som har sex med män och personer som bär på hiv. Det nationella vaccinationsprogrammet i Sverige bör därför utökas på den här punkten. Folkhälsomyndigheten som är ansvarig myndighet har hittills dragit benen efter sig i den här frågan och valt andra prioriteringar än att ta frågan om HPV-vaccin för pojkar och riskgrupper in i mål. Det borde dock vara rimligt att kunna lösa detta tämligen smidigt i och med att det redan finns en uppbyggd infrastruktur för att vaccinera alla flickor. Att utöka till riskgrupperna män som har sex med män och personer som bär på hiv innebär att omfattningen ökar men ändå borde det vara hanterbart att få på plats.

Fredrik Saweståhl

förbundsordförande Öppna Moderater

Moderaternas hbtq-förbund

Jesper Vestlund, Ledamot

Öppna Moderater Väst

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons