Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forcera inte processen om storregioner

Annons

Regeringen har tillsatt en indelningskommitté för att se över Sveriges regionindelning, vilken presenterade sitt förslag i början av mars. Förslaget innebär väsentligt färre och större regioner. För vår del innebär det att de fyra nordligaste länen, som utgör 58 procent av Sveriges yta slås ihop till en region redan 1 januari 2019.

Vi tycker att det är olyckligt att forcera den här typen av beslut. Svårast att acceptera är känslan av att reformen ska genomföras utan folklig förankring. Dessutom lyste regionfrågan helt med sin frånvaro under valrörelsen 2014. Det borde vara ett demokratiskt anständighetskrav att de politiska partierna får formulera sina ståndpunkter och redovisa dessa i valrörelsen 2018. Slagkraftiga regioner växer fram underifrån, inte med statligt tvång och kartritande rikspolitiker.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Tidigare har både regeringarna Persson som Reinfeldt avvisat förslag om att dela in Sverige i ett litet antal storregioner, då det saknas helt och hållet belägg för att ett fåtal storregioner skulle vara lösningen på Sveriges framtida utmaningar.

Ur ett vårdperspektiv leder storregioner oundvikligen till nedläggningar av både sjukhus, hälso- och vårdcentraler med sämre patientnöjdhet, tillgänglighet, kvalitet och längre köer som följd. Sverige har en vård i världsklass och jämförelser visar att Jönköpings och Hallands län har den bästa vården i Sverige – inte storregionerna.

Av regiondebatten får man intrycket att man genom detta nu kommer kunna satsa massivt på infrastruktur i alla delar av både land och län. Faktum är att det inte blir ett öre mer till infrastruktur än tidigare. Det är exakt lika stor kaka som innan, det är bara andra (men inte färre) som ska dela på samma kaka.

Vi ser inte att storregioner i sig löser de utmaningar som finns på regional nivå. Däremot kommer fler samarbeten behövas, både mellan landstingen, samt mellan kommuner och landsting. Dessutom måste staten ta ett övergripande ansvar för utvecklingen i hela landet.

Indelningskommitténs uppdrag vilar på de slutsatser som kom fram i en rapport från 2007. Där slås fast att det behövs minst en miljon invånare i framtida regioner. Problemet är att befolkningstätheten inte ökar genom en geografisk större region. Istället är det troligt att redan glest befolkade områden avfolkas ännu mer. Områden långt från besluten riskerar dessutom bli än mer bortglömda när beslutsfattare finns i en vardag någon helt annanstans.

Jörgen Berglund (M)

Förbundsordförande, Västernorrlands län

Linda Frohm (M)

Förbundsordförande, Norrbottens län

Saila Quicklund (M)

Förbundsordförande, Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons