Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidspartiet ska ha ett framtidsprogram

Annons

Socialdemokraternas svaga stöd i opinionen har att göra med något mer än att avgående partisekreteraren Carin Jämtin har synts för lite i media.

Och någonting mycket mer än kampanjmetoder.

Socialdemokraterna kallar sig Framtidspartiet. Men var är framtidsdebatten i partiet? Det är dåligt med framtidsdebatt i alla partier, ska tilläggas.

Socialdemokraterna, där jag själv är aktiv, finns till för att på demokratisk väg förändra samhället och världen i riktning mot jämlikhet, solidaritet och demokrati. Och vi har att arbeta för mänsklighetens möjligheter till trygg överlevnad på jorden. Det är ingenting som enskilda individer klarar på egen hand. Inget som kan lösas av marknadskrafter. Det kräver stora insatser av oss människor gemensamt. Samhällsinsatser lokalt, nationellt, globalt.

Om vi ska få stöd för detta måste vi levande beskriva vad vi vill med framtiden. Så att det kan väcka mångas entusiasm och engagemang. Så att väljare kan känna att de har något att rösta för. Inte bara rösta emot något som de vill slippa.

Partiet arbetar på ett program för nästa valperiod. Gott så. Men det räcker inte. Man måste beskriva sina mål på lite längre sikt, ett årtionde minst, så man kan åskådliggöra vad man vill med framtiden. Inte i allmänna termer, utan konkret, så att folk kan begripa vad man menar med sina idéer.

I 40 år, sedan 1976 då Sverige fick sin första borgerliga regering på mycket länge, har Socialdemokraterna varit på defensiven. Bara sällan vågat föra fram nya tankar, reformer och andra förslag om vad vi vill på lite längre sikt, i vilken riktning vi vill gå. Därmed har partiet också fått svårare att samla stöd. Det är ju rimligt att väljarna tvekar att stödja en politik som de har svårt att se vart den leder.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Det är dags att i ett framtidsprogram teckna ner angelägna initiativ och reformer som vi vill verka för under 2020-talet och början av 2030-talet och som kan väcka mångas engagemang. Något som gör idéerna i partiprogrammet gripbara för många människor.

Detta föreslår jag och andra partimedlemmar i en motion till partikongressen i april. Och i min bok ”Ett långt brev”, som kommer ut i början av september, försöker jag provocera till en kreativ framtidsdebatt, där många är med, präglad av politisk skaparglädje.

Utmaningar som vi måste ta oss an är till exempel bostadsfrågan, miljö- och klimatfrågorna, utbildningspolitiken och arbetsmarknadspolitiken som ska ge förutsättningar för framtidstro, sjukvårdskrisen, kravet på god äldreomsorg och behovet av konstruktivt europeiskt och internationellt samarbete. Stefan Löfvens regering har gjort goda ansatser till framtidspolitik, så en början är gjord.

God samhällskritik bör inte stanna vid kritiken utan få en fortsättning i en debatt om hur vi ska lösa de uppgifter och utmaningar vi ställs inför framöver. Det lägger grunden för folkligt stöd.

Bosse Elmgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons