Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge Afghanistans flickor nycklar till framtiden

Annons

Under parollen ”Ge Afghanistans flickor nycklar till framtiden!” startar nu Sundsvalls Afghanistankommitté en regional insamlingskampanj för att ge utbildning till flickor genom Svenska Afghanistankommittén. Det är viktigt att vi ger flickor egna verktyg – nycklar för att kunna påverka sin egen framtid. Det kan vi göra genom att ge dem utbildning. Att kunna läsa och skriva är i själva verket en förutsättning för att fullt ut kunna delta och ha inflytande i samhället.

Under Talibanstyret i Afghanistan var flickor formellt förbjudna att gå i skolan. På så sätt fråntogs många flickor möjligheten att kunna påverka sina egna liv – och samhällsutvecklingen. Men det fanns områden där flickor gavs utbildning under talibanstyret. I Svenska Afghanistankommittén sade vi på plats att vi inte utbildar pojkar om vi inte också får utbilda flickor. I våra skolor går det nu 120 000 barn varav 56 procent är flickor.

År 2013 är nästan 40 procent av landets åtta miljoner skolelever flickor enligt FN-förbundet. Men ändå finns det i dag många flickor som drömmer om att få en utbildning, men som möts av många hinder. Bara sju av tio flickor i Afghanistan studerar bara till sjätte klass. Tre och en halv miljoner barn går inte i skolan alls och många av dem är flickor och funktionsnedsatta.

Nära sju av tio afghaner är under 25 år och läskunnigheten är väldigt låg, framför allt bland kvinnor som inte tilläts gå i skolan under talibanregimen. Det finns stora brister på tillgången till utbildade lärare, klassrum och läromedel. Värst är situationen på landsbygden. Där möts flickorna alltför ofta av ett kulturellt motstånd i familjen. Tidiga giftermål är ett stort problem. Ofta ligger skolorna alltför långt bort och familjerna har både praktiska och ekonomiska svårigheter att skicka sina barn till skolan. I synnerhet gäller detta när flickorna går ut sexan och i många fall måste börja i en annan större skola längre bort.

Behovet kvinnliga lärare är skriande. Ofta är en kvinnlig lärare en kulturell förutsättning när flickorna blir lite äldre och kommer in i puberteten. Men det tar tid att rekrytera och utbilda kvinnliga lärare och det måste ske lokalt.

Svenska Afghanistankommittén bedriver ett utvecklingsbaserat bistånd där de mänskliga rättigheterna främjas. Rätten till utbildning är ett grundläggande fundament och genomsyrar allt arbete i Afghanistan.

Fattigdomen är svår och de många åren av krig har gjort att folk desperat längtar efter fred och säkerhet. Utbildning är det effektivaste sättet att skapa en väg ur fattigdom men också bidra till högre jämställdhet på sikt i landet. Det är därför oerhört viktigt att vi satsar på flickors utbildning i Afghanistan. Ge Afghanistans flickor nycklar till framtiden!

Anders Rosén, Svenska Afghanistankommitténs informationssamordnare i Kabul.

Anna Westin, ordförande i Sundsvalls Afghanistankommitté.

Karin Israelsson, kassör i Sundsvalls Afghanistankommitté.

Siv Persson, ledamot i Sundsvalls Afghanistankommitté.

Reza Payandeh, ledamot i Sundsvalls Afghanistankommitté.

Åsa E Melander, ledamot i Sundsvalls Afghanistankommitté.

Shah Akbari Hosein, aktiv i arbetsgruppen för Östersund och Järpen.

Karim Mohammady, aktiv medlem.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons