Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge även egenföretagare rätt till friskvårdsbidrag

Annons

Låt enskilda näringsidkare i Västernorrland använda friskvårdsbidraget. Mer än sju av tio småföretagare erbjuder sina anställda gratis träning och friskvård i form av friskvårdsbidrag, visar en undersökning som Visma gjort bland nästan 1 400 småföretagare. Men 46 procent av småföretagarna i Västernorrland uppger att de aldrig tränar. Om friskvårdsbidraget omfattade fler företagsformer skulle med all säkerhet fler röra på sig.

Läs också: Efter sjukskrivningslarmet på landstinget – nu ingriper Försäkringskassan: "Vi behöver sänka sjuktalen"

Läs också: Föreningsstödet i Ånge – nytt beslut om att reda ut i bidragsdjungeln

Fysisk aktivitet bidrar starkt till hälsa och välmående. Den som tränar regelbundet hanterar stress bättre än den som inte gör det, och drabbas i mindre utsträckning av belastningsskador. Det finns alltså goda skäl för arbetsgivare att uppmuntra anställda att träna. Ett sätt är att erbjuda friskvårdsbidrag, en skatte- och avgiftsfri ersättning för träning och andra friskvårdsaktiviteter.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Men egenföretagare räknas bara som anställda i företaget om de driver aktiebolag. Den som har exempelvis en enskild firma kan inte använda bidraget för sin träning. Det stänger ute 425 000 företagare i Sverige, varav 8 400 i Västernorrland, som driver enskild firma. En mycket stor grupp småföretagare får alltså inte del av den här förmånen, trots att de skapar jobb och bidrar med miljardbelopp i skatteintäkter.

Läs också: Tjejerna som satsar på friskvård i naturen – i grupp: "Folk är för mycket inomhus"

När den näst vanligaste företagsformen i Sverige inte får använda friskvårdsbidraget försvårar det arbetet för ett sundare samhälle. Samtidigt säger det mycket om hur den här gruppen uppfattas. Har du enskild firma och inga anställda tror många att det handlar om en hobbyverksamhet, vilket ofta är helt fel. I själva verket kan det vara oerhört krävande att driva en livskraftig verksamhet utan anställda. Flera förslag den senaste tiden, som ett tyngre arbetsgivaransvar vid långtidssjukskrivningar, tyder på att regeringen tycker att småföretagarna gör för lite för att motverka ohälsa. Att så många erbjuder sina medarbetare friskvårdsbidrag talar emot det. Ett utökat friskvårdbidrag skulle fungera som en morot för de 38 procent av landets småföretagare som aldrig tränar. Fler skulle må bättre och samhället skulle slippa en del av de enorma kostnader ohälsan på arbetsmarknaden för med sig i dag. Det tjänar alla på.

Daniel de Sousa

Vd för Visma Spcs

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons