Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge dubbel kärlek utan besk eftersmak på alla hjärtans dag

Annons
Fira gärna den du håller kär, men gör samtidigt en insats för världens natur och schyssta arbetsvillkor, skriver representanter för Vi-skogen och Fairtrade Sverige. Foto: Heiko Junge/TT

Att det säljs extra mycket rosor och choklad just nu är såklart glädjande, både för mottagarna av gåvorna och för företagen som säljer dem. Men sanningen är, att för gästarbetare och småskaliga odlare som står bakom dessa produkter, är produktionen ofta synonym med allt annat än kärlek.

Högtryck på rosplantager och odlingar världen över ökar risken för att mänskliga rättigheter sätts ur spel. Dåliga arbetsförhållanden, otrygghet, mellanhänder som tar vinsten och barn som tvingas arbeta är möjliga följder av fattigdomen.

Många gånger kallas tillfälliga arbetare in på rosplantager för att täcka upp i den omväxlande produktionen. De jobbar ofta utan anställningskontrakt och andra rättigheter, under långa arbetsdagar för usla löner. Det mesta av odlarnas vinst försvinner ner i andras fickor. Det är just här, i dessa utsatta områden och situationer, som Fairtrade verkar för att göra skillnad för de som behöver det allra mest.

Läs också: Lina Norberg Juuso (S): Äntligen blir det dyrare att flyga

Klimatförändringarna är ytterligare ett hårt slag mot odlarna. Långvarig torka och oförutsägbara regnperioder skadar inte minst de känsliga kakao- och kaffebönorna. Att kunna förlita sig på skördarna blir mycket svårt och familjens ekonomi blir lidande.

Samtidigt förstår allt fler svenskar att de kan spela en betydande roll för att hjälpa odlare att få bättre arbets- och levnadsvillkor. Mer än hälften av alla snittrosor i Sverige är i dag Fairtrade-märkta. Det betyder bättre villkor för både odlare och arbetare. Fairtrade-märkta produkter genererar dessutom en premie som används av odlare till social och ekonomisk utveckling i lokalsamhällen runt om i Afrika, Latinamerika och i Asien.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi-skogen och Fairtrade arbetar sedan flera år tillsammans för att stötta odlare att klara klimatförändringar och förbättra sina villkor. I Uganda får kaffeodlare stöd och utbildning för att plantera träd på odlingarna. Träden skuggar grödorna och binder jorden så att odlingarna skyddas bättre mot klimatförändringarna. Odlarna får också hjälp att förbättra sina arbetsförhållanden och bättre betalt för de produkter de säljer.

Fira gärna den du håller kär, men gör samtidigt en insats för världens natur och schyssta arbetsvillkor. Plantera ett träd i Vi-skogen eller välj en vara som värnar om de rättigheter som du och jag tar för givna. Visa dubbel omtanke på alla hjärtans dag!

Henrik Brundin,

Vice vd Vi-skogen

Hewan Temesghen,

Generalsekreterare Fairtrade Sverige

Läs också:

Regnskogskövling och barnarbete ligger bakom den vanliga produktionen

Världshungerdagen uppmärksammar de fortsatta problemen i världen

Dags för Sundsvalls kommun att bli Fairtrade City

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons