Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halverad RUT fasar kvinnors entreprenörskap ut

/

Annons

Nyligen lanserades "Entreprenörskap i Sverige" som är årets nationella rapport inom Global Entrepreneurship Monitor (GEM), världens största entreprenörskapsundersökning, där entreprenöriella attityder, aktiviteter och ambitioner mäts. Undersökningen omfattar 72 procent av världens befolkning samt 90 procent av global BNP.

Studien visar hur det svenska entreprenörskapet minskat med nästan två procentenheter; från 8,2 till 6,7 procent. Den uppåtgående trend som pågått sedan 2006 då entreprenöriella aktiviteter mer än fördubblats fram till 2013 är nu bruten. Speciellt oroväckande är den stora minskningen av kvinnors entreprenörskap som dykt från 6,2 procent till 3,8 procent från 2013 till 2014. Den stora uppgången för kvinnors företagande som pågått sedan 2007 efter rut-avdragens införande är nu i praktiken utraderad. Nedgången har speciellt drabbat hushållsnära tjänster och konsumenttjänster i ofta kvinnodominerade branscher som frisör.

Vi behöver varken vara Marie Curie eller Albert Einstein för att inse att den rödgröna regeringens neddragningar av rut-avdraget påverkat kvinnors entreprenörskap negativt. Lägg därtill den fördomsfulla debatten kring valfrihet i välfärden och hur den svenska vänstern i valrörelsen benämnde de som utför RUT som tjänstefolk.

Rut-jobben har skapat 20 000 arbeten för många som ofta stått långt borta från den svenska arbetsmarknaden och samtidigt hjälpt hundratusentals svenska familjer att få vardagen att funka. När dessa arbeten nedvärderas till skitjobb och den rödgröna regeringen samtidigt försämrar för branschen drabbas framförallt kvinnor som företagare.

Vi vet av erfarenhet att systemändringar ger konsekvenser. Vi behöver bara studera Danmark för att inse detta. I början av 1990-talet infördes de danska rut-avdragen. Reformen blev en succé i Danmark. Likheterna med Sverige var stora. Det obetalda, tidigare svarta, hemarbetet blev betalt och reglerat. Många som länge varit arbetslösa fick arbete. Rut-kunderna i sin tur arbetade mer och hela ekonomin och BNP ökade. Men så försämrade danska politiker villkoren för rut-avdragen. Tusentals förlorade jobben och branschen smulades sönder. Framförallt blev tillvaron osäker för många som fått ett ordentligt jobb och nu slungades tillbaka till den svarta sektorn, där varken pensionspoäng, avtalsenlig lön eller sjukförsäkring gäller. Om den rödgröna regeringens försämring av rut-avdragen fortsätter så är vi i Sverige också snart där.

För liberala feminister har ekonomiskt oberoende alltid varit grunden som ger kvinnor frihet att forma sina drömmar. För att förverkliga denna frihet behöver fler kvinnor bli entreprenörer och starta, äga och utveckla företag inom alla fält och branscher.

Men den rödgröna regeringen väljer istället att försvåra för den sektor där många kvinnor faktiskt tagit steget till eget. Halverad RUT fasar kvinnors entreprenörskap ut. Rödgrön politik gör inte kvinnan rik.

Birgitta Ohlsson

Riksdagsledamot (fp)

Ingeborg Wiksten

Partistyrelseledamot (fp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons