Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är området där vi inte är landet lagom – svenskarna älskar sitt kulturarv

Annons
2018 har utsetts till Europaåret för kulturarv. Svenskarna går i bräschen med sitt stora intresse för bland annat historiska platser. I Västernorrland finns några goda exempel. Bilder: Arkiv

När det kommer till kulturarv sticker vi i Sverige ut. Svenskarna ägnar sig åt kulturarvet i betydligt högre grad än Europas befolkning i genomsnitt. Det gäller även i Västernorrlands län.

Kulturarvet är viktigt som källa för kunskap, bildning och upplevelser. Genom att relatera till spåren som format vårt samhälle skapar vi perspektiv på vilka vi är och det samhälle vi lever i. Inom hela EU uppmärksammas nu den potential kulturarvet har för att skapa ökad förståelse mellan människor. EU har därför utsett 2018 till Europaåret för kulturarv, i Sverige samordnat av Riksantikvarieämbetet.

Inför året lät EU-kommissionen göra en undersökning av européernas förhållande till kulturarv.

Den visar att Sverige inte är landet lagom. Här ägnar vi oss dubbelt så ofta som Europas genomsnitt åt kulturarvet. När Riksantikvarieämbetet tillsammans med SCB undersökte hur viktiga historiska platser är för människor i Sverige visade det sig att människor, oavsett bakgrund, i hög utsträckning är intresserade av att lära sig mer om historiska platser i sitt närområde.

Världsarvet Höga Kusten i Västernorrland ingick nyligen ett samarbete med det finska världsarvet Kvarken för att för vidareutveckla det geologiska världsarvet.

Kulturarvet är alltså viktigt för oss och en betydande del av arbetet med att bevara och tillgängliggöra det utförs av frivilliga. Runt om i Sverige har vi sett hur ideella krafter inom exempelvis hembygdsrörelsen tar ett stort ansvar för sociala värden i samhället, inte minst våra barn och ungdomars utveckling. Till exempel har Härnösand och Murberget i ett samarbete med Nora hembygdsförening utbildat unga till hembygdsambassadörer, däribland flera nyanlända som fick verka som guider på museet under sommaren. 50 ungdomar i Västernorrland har genomgått utbildningen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Högakustenbron. Bild: Johan Engman

Sveriges kulturarv är också en del av det globala kulturarvet. I Sverige har Unesco utsett 15 världsarv som vi åtagit oss att för all framtid förvalta och förmedla, liksom sju arkiv och dokument listade som världsminnen. Det handlar om arv av vetenskap, arkitektur, ekonomi, tillverkning, kommunikationer och natur. Världsarvet Höga Kusten i Västernorrland ingick nyligen ett samarbete med det finska världsarvet Kvarken för att för vidareutveckla det geologiska världsarvet och för att öka tillgängligheten och attraktionskraften för både invånare, företagare och besökare.

Många lokala aktörer arrangerar aktiviteter under Europaåret runt om i Sverige. Mest brukar ske på Kulturarvsdagen den 7-9 september. Vi hoppas att alla tar chansen att utforska och själva bidra till det rika kulturarvet under Europaåret för kulturarv 2018.

Lars Amréus, riksantikvarie

Mats Djurberg, generalsekreterare Svenska Unescorådet

Läs också:

Allt fler turister söker alternativ – Selångers pilgrimscenter ligger rätt i tiden

2018 – året att uppmärksamma och bevara Bengt Lindströms mäktiga vägvisare

Vi avvecklar vår stad genom att skryta över riktiga bottennapp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons