Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj kraven för att nå klimatmålen

/
  • Genom att styra upp regeringens initiativ

Annons

Fossilfritt Sverige har varit en herrelös hund och snubblande nära greenwash. Därför är det utmärkt att arbetet nu styrs upp, med den eminente Svante Axelsson som ansvarig. Men i det brev vi drygt 150 undertecknare av initiativet nu fått från miljöminister Skog och klimatminister Lövin tycks ambitionen mest vara mer diskussion – och det räcker inte. Fossilfritt Sverige bör utvecklas till att bli ett verkligt verktyg för att nå våra nationella och lokala klimatmål. Därför är det hög tid att ta nästa steg, förslagsvis utifrån de tre paroller alla medverkande redan skrivit under:

1. Världen behöver bli fossilfri. Vi ser positivt på att Sverige går före.

Sedan Fossilfritt Sverige lanserades, har de globala klimatmålen skärpts, och vi har i Sverige fått en bred politisk enighet om att år 2030 nå en fossiloberoende fordonsflotta, år 2040 en 100-procentig förnybar energisektor och år 2045 nettonoll i klimatpåverkan. De som medverkar i Fossilfritt Sverige bör förstås kunna visa att man bidrar till att målen uppnås – den som har lägre ambitioner blir en del av problemet och bör inte få marknadsföra sig som en del av lösningen.

2. Våra verksamheter ska bidra.

Hittills har detta åtagande bara inneburit att man ska kunna visa upp egna konkreta insatser för minskade klimatutsläpp; det kan till exempel räcka att byta ut engångsmuggarna i personalrummet fast utsläppen från produktionen ökar. Det är nu rimligt att höja kraven på deltagarna, så att de samlade utsläppen måste ner – helst inklusive vilken klimatpåverkan de produkter och tjänster man producerar har när de används.

Regeringen anger att Fossilfritt Sverige agerar inom ramen för FN:s Action Agenda, men i praktiken har skillnaden varit mycket stor mellan initiativen. Medan vi från FN fick detaljerade frågor om klimatnytta och additionalitet, hade regeringens företrädare en enda fråga; var finns er logga för nedladdning? Denna låga tröskel kan ha varit rimlig i ett inledande skede, för att få med sig många aktörer, men nu är det dags att höja kraven och konkretisera initiativets betydelse – även om det innebär att någon faller ifrån.

3. Vi utmanar andra, i Sverige och i världen. Denna utmaning är själva grunden för att Sverige lanserade initiativet på klimatmötet i Paris och bör nu tas på större allvar. Ett inspirerande exempel är 2030-sekretariatets partners, ett annat är Hagainitiativets medlemsföretag med konkreta klimatlöften bortom det nationella, ett tredje är Keolis som vägrar att ens delta i upphandlingar som saknar tydliga klimatkrav. Undertecknarna av Fossilfritt Sverige kan själva precisera vad utmaningen av sig och andra innebär – men det måste vara konkret och mätbart.

Regeringen höll för en tid sedan en workshop för undertecknare av Fossilfritt Sverige. Då gick en skarp skiljelinje mellan de som önskade att fortsatt få regeringens välsignelse och marknadsföringshjälp trots att man inte gör något särskilt på klimatområdet, och de som betonar att initiativet måste ställa konkreta krav för att vara relevant och inte närma sig greenwash. Det valet bör vara enkelt för miljöminister Skog – gör Fossilfritt Sverige till en sammanslutning för aktörer som vill vara en del av lösningen. Det är i linje med vad regeringen uttalade när initiativet lanserades i Paris; Vi demonstrerar inför hela världen vår beslutsamhet att agera i närtid. Nu är det dags att omsätta högtidsorden i handling.

Mattias Goldmann

Vd för tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons