Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför hyresrabatt för unga i Sundsvall

/

Annons

Att flytta från sin hemstad till en annan stad eller till ett annat land är i dag en självklarhet för en ungdom. Det är berikande och utvecklande med nya erfarenheter och kunskaper. Sundvall behöver sådana människor med just dessa erfarenheter och kunskaper.

Ungdomar ska kunna välja att bo i sin hemstad och samtidigt bygga upp sin framtid. Därför behövs det någon form av dragningskraft, som exempelvis trygghet och välbefinnande. För att kunna erbjuda denna trygghet och detta välbefinnande, måste vi politiker i Sundsvall göra något åt bostadssituationen för dessa ungdomar. Här i Sundsvall finns det planer på att bygga fler bostäder, men det behövs dock mer ansträngning än så, för att våra ungdomar ska välja att bo kvar i Sundsvall.

Ett gott exempel på satsning på bostäder och trygghet för unga mellan 18 och 26 år finns i Eskilstuna kommun och drivs av det kommunala bostadsbolaget Eskilstuna Kommunfastigheter AB. De erbjuder unga att söka bostad via ett särskilt ungdomsboende i form av hyresrabatt för ungdomar med förmånliga villkor. De första två åren erbjuds ungdomen en hyresrabatt på 2 000 kronor och det tredje året är hyresrabatten 1 000 kronor. Därefter gäller full hyra.

Under de senaste tre åren har kostnaderna hos Eskilstuna Kommunfastigheter AB för detta ungdomserbjudande minskat från nära 2 miljoner kronor 2012 till i dag cirka 1,4 miljoner kronor. Flertalet av de ungdomar som har ungdomsboende får genom satsningen tid och möjlighet att bygga upp en trygghet i form av arbete och därmed möjlighet till en stabil ekonomi och med detta kunnat söka sig till andra bostäder som de kan bo i när de passerat 26 år.

Vi Folkpartiet Sundsvall tycker detta är en intressant modell som vore väl värd att pröva här. Därför borde, menar vi, Sundsvalls kommun och Mitthem AB införa liknande modell för våra ungdomar mellan 18 och 25 år. Under de två till tre år som hyresrabatten gäller hinner många ungdomar att bli klara med sin utbildning och/eller hitta ett arbete och börja betala skatt. Med detta ungdomserbjudande tror vi knappast att våra ungdomar i första hand skulle välja att flytta från Sundsvall. I stället kommer de under trygga förhållanden att ha tid på sig att bygga upp en ekonomi och planera sin framtid.

Fáten Nilsson (FP), ledamot

Maria Lilja (FP), ersättare, Nämnden för Arbetsmarknad Vuxenutbildning och Integration

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons