Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför kvalitetskrav i välfärden – inte förbud

Annons

En av de viktigaste förutsättningarna för ett fungerande samhälle handlar om att garantera en välfärd av hög kvalitet som finns till för alla som bor i vårt land. Förändringar i samhället, en åldrande befolkning och ett sviktande skatteunderlag gör att frågan om hur vi får ut mesta möjliga kvalitet ur välfärden är mer aktuell än någonsin. En sjundedel av välfärdstjänsterna utförs i dag av privata aktörer, vilka bidrar till nya lösningar för att få ut mer vård, skola och omsorg för skattepengarna. En viktig del i arbetet med att erbjuda en välfärd av hög kvalitet i framtiden handlar därför om att garantera en mångfald av utförare.

Valåret 2018 handlar om hur den svenska välfärden ska se ut. Vi tror på valfrihet och vill se en mångfald av offentliga, ideella och privata aktörer. De senaste åren har inte minst små, fristående aktörer i välfärden haft flera svårigheter att driva och utveckla sin verksamhet.

För Plus-kunder: Förskolor ofta hårt drabbade av vinterns sjukdomar: "Alla vinner på att vara lite på tå"

Redan nu ser vi effekterna av den osäkerhet som dagens velande sprider i välfärden.

Reepalu-utredningen med förslag som i praktiken innebär ett slut för småföretag i välfärden ligger som en våt filt över alla välfärdsföretag. Vi ser också stora behov av förbättring när det gäller hur kommunerna behandlar och samarbetar med förskolor och skolor som inte drivs av den egna organisationen.

Redan nu ser vi effekterna av den osäkerhet som dagens velande sprider i välfärden. Bara sedan 2015 har antalet ansökningar om att starta friskola minskat med 10 procent. Det finns även otaliga exempel på inte minst små vårdgivare som inte vågar anställa ny personal eller utöka sin verksamhet, eftersom man inte vet hur de framtida villkoren kommer att se ut. 

Debatt: S: Vinstjakten i skola och omsorg ska bort – det klarar de seriösa aktörerna

Framtiden för de skolor, vårdgivare och äldreboenden som drivs av en fristående aktör rör inte bara den som äger verksamheten. Närmare 340 000 barn går varje dag till en förskola eller skola som drivs av en fristående aktör. Samtidigt får mer än 200 000 personer varje månad lön från en privat utförare i skola, vård och omsorg.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Diskussionen om att förbjuda valfrihet i välfärden leder ingenstans. För att förbättra svensk välfärd behöver vi i stället tuffa kvalitetskrav som gäller lika för alla, oavsett om det är ett aktiebolag, en förening eller kommunen som driver verksamheten.

Erica Rautila

Anette Pettersson

HälsoTrädet AB

Läs också:

Nio av tio skol- och omsorgsföretag får svårt att överleva om regeringen stoppar vinsterna

En samhällsinsats av personalen som höll skolorna öppna i Timrå

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons