Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte okej att vara i vägen för räddningspersonal och exploatera en tragisk olycka

Annons
Att vara i vägen för räddningspersonal för att kunna ta bilder är ett beteende som borde vara straffbart, menar Sverigedemokraterna.  Bilder: Pontus Lundahl/TT / Christine Olsson/TT

I ett vida uppmärksammat Facebook-inlägg kunde polisen i Örebro alldeles nyligen rapportera om en ung man som förlorat livet i en drunkningsolycka. Att en yngre person med hela livet framför sig förlorat livet är tragiskt nog, men det som gjorde fallet än mer skakande var beteendet och reaktionerna hos många av de personer som vistades på platsen i samband med räddningsarbetet.

Enligt polisen var det flera personer som störde räddningsinsatsen genom att blockera vägen för att kunna filma eller fotografera händelseförloppet. På plats fanns även vuxna personer, vilka lyfte upp sina barn ’för att de skulle se bättre’. Detta innebar att polisen var tvungna att sätta av viktiga resurser för att hålla bryggan fri från nyfikna badgäster, för att på så sätt göra plats åt räddningstjänsten.

Många verkar inte förstå att man genom detta agerande försvårar arbetet med att rädda människoliv. Och till vilket pris egentligen?

Läs också: [+] Inga fler skolfotograferingar i Sundsvall – kommunen tolkar nya lagen som orimlig

Många upprörda röster har höjts med anledning av ovanstående – och det med all rätta. Inte nog med den totala bristen på hyfs och respekt så verkar många inte förstå att man genom detta agerande försvårar polisens och räddningstjänstens arbete med att rädda människoliv. Och till vilket pris egentligen?

Vid nyår infördes det nya brottet olaga integritetsintrång, som bland riktar sig mot kränkningar på nätet och spridning av bilder på olyckor där enskilda personer syns. Sverigedemokraterna menar dock att om detta inte visar sig tillräckligt för att på allvar ta itu med den här typen av beteende så är vi öppna för att diskutera en utvidgning av lagen. Ett förbud mot att olovligen sprida bilder på utsatta personer är ett steg i rätt riktning, men i fall som dessa kan det även vara aktuellt med att polis eller räddningstjänst får befogenheter att utfärda fotoförbud. Utöver detta behöver polisen även tydliga och tillräckliga befogenheter att avvisa obehöriga människor från platsen – även handgripligen om så krävs.

Vi är övertygade om att de allra flesta förstår vikten av att polis och räddningstjänst får utföra sitt arbete ostört, men i de fall där enskilda individer inte respekterar detta är vi beredda att vidta nödvändiga åtgärder. Det handlar trots allt om människoliv.

Adam Marttinen (SD)

Rättspolitisk talesperson

Sara Seppälä (SD)

Gruppledare i Kramfors kommunfullmäktige

Fler insändare:

Behövs vakter runt Sidsjön? – Ingen bryr sig när vi tar kål på vårt ekosystem

Jag trodde Sverige var fantastiskt – solen skiner men det är många som får stå utanför

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons