Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kate Almroth (KD): Med allt äldre invånare kommer en utbredd ensamhet

Annons
Kate Almroth (KD) vill bland annat jobba för att minska ensamheten bland de äldre invånarna. Bild: Annelie Ledin / Fredrik Sandberg/TT

Hela Sveriges befolkning åldras. Innan 2025 kommer 20 procent av Sveriges befolkning vara över 65 år och detta kommer att medföra ökade kostnader för äldreomsorgen. Då vi redan nu vet hur situationen kommer vara så tror jag det är viktigt att arbeta förebyggande. Enkla ingrepp som att installera hissar i vissa flervåningsfastigheter kan försvarbart minska kostnaden för hemtjänst till exempel.

Studier visar också att vi i Sverige också har ett växande problem med att äldre människor dör av ensamhet. I England har man till och med utsett en ensamhetsminister. Jag har nyligen varit involverad i byggandet av ett trygghetsboende i hamnen där stort fokus har lagts på att skapa gemensamhets ytor där de boende har möjlighet att träffas och umgås.

För Plus-kunder: Sundsvallsprofil kastar sig in i politiken – så ska Kate Almroth lyfta KD

Innan inflyttning var det väldigt få som trodde att de skulle engagera sig eller framför allt organisera olika sociala event men det har visat sig att de flesta vill göra det och trivts med det. Det har varit en gåva att arbeta med de som bor där och se glädjen som kommit av gemenskapen och aktiviteterna där.

Enligt Miun och projektet Hållbart Samhällsbyggandes (HåSa) skrift ”Hållbarhetens många ansikten", som gjorts om trygghetsboendet Skepparen, visar den att de boende där hjälper varandra på ett självorganiserande sätt, vilket visar att det finns ett engagemang som i sin tur skapar förtroenden, samsyn, ökar dialogen och stärker relationerna mellan dem. Det får i sin tur positiva samhällsekonomiska konsekvenser för kommunen och lokalsamhället då det minskar behovet av stöd från socialtjänstens personal.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Då jag nyligen blivit politiskt engagerad är detta en av frågorna som jag gärna skulle vilja jobba ytterligare med, då jag tror att förebyggande åtgärder inte bara innebär mindre ensamhet och ofrivillig isolering men också ökat välmående och besparingar för Sundsvall som kommun.

Kate Almroth, kandidat kommunvalet (KD)

Läs också:

Vart är medmänskligheten på väg?

L: Vi måste sluta se våra årsrika som en belastning för samhället

S: Nu är det slut på straffbeskattningen för våra äldre

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons