Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: När 100-åringarna blir fler ställer det betydligt högre krav på oss

Annons
Antalet personer över 85 år i Sundsvall kommer fördubblas till 2035 vilket gör att vi måste göra tydliga prioriteringar i äldreomsorgen redan i dag, skriver Kate Almroth och Liza-Maria Norlin från KD. Bild: Gorm Kallestad/TT / Fredrik Sandberg/TT

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har under en tid beskrivit de demografiska förändringar som landets alla kommuner kommer ställas inför de närmaste åren. Sundsvalls kommun kommer se en tydlig ökning av antalet äldre fram till 2025, för att sedan se en dramatisk ökning perioden fram till 2035, vilket kommer innebära en fördubbling av antalet äldre mellan 85 och 100 år. Att människor lever längre och bättre är så klart fantastiskt, men människor över 85 brukar trots allt ofta vara i behov av välförtjänt omsorg för att klara vardagen.

År 2016 fick 5 000 personer vänta mer än tre månader på att flytta in på ett särskilt boende.

Kostnaderna för kommunens behov av äldreomsorg kommer uppskattningsvis öka med drygt 500 miljoner fram till 2035, från dagens cirka en miljard. Mot bakgrund av vad framtiden för med sig i form av demografiska utmaningar är det extra oroande att vi redan i dag ser ett ifrågasättande av äldres vårdbehov, och en brist på prioriteringar till äldreomsorgen runt om i landet. År 2016 fick 5 000 personer vänta mer än tre månader på att flytta in på ett särskilt boende, trots att man var beviljad plats från sin kommun. Tyvärr ser vi att med dagens utbyggnadstakt kommer denna trend inte vändas, antalet personer i kö väntas i stället öka.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Sundsvall har i dag cirka 2 600 äldre över 85 år, en siffra som alltså kommer fördubblas till 2035. Faktum är att de flesta har någon eller några personer i sin närhet som idag är i 50-60 års ålder och som på sikt kommer beröras. Det är dessa människor som om ett par decennier riskerar att få vänta för länge i otrygghet den dag man behöver en äldreboendeplats, om vi inte gör tydliga prioriteringar i dag. Vi kristdemokrater anser att vi har en skyldighet att upprätthålla människovärdet med en fungerande omsorg och välfärd som man kan lita på att den finns där när man behöver den. Därför kommer vi driva frågan om införande av en äldreboendegaranti i Sundsvalls kommun, där alla som genomgått en godkänd biståndsbedömning skall garanteras plats på ett boende inom tre månader. Bara genom att sätta ett tydligt värde i centrum, äldres rätt till ett bra liv hela livet, kan vi säkra en god äldreomsorg för framtida generationer.

Kate Almroth (KD)

Kandidat kommunfullmäktige

Liza-Maria Norlin (KD)

Gruppledare

Läs också:

Vi kan spara miljontals kronor på vår åldrande befolkning

Jag har en dröm om att bli betraktad som en människa och inte en siffra

S: Nu är det slut på straffbeskattningen för våra äldre

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons