Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Tankeskifte i vård och omsorg – låt tryggheten stå i centrum

Annons
Alla över 85 år ska garanteras plats i ett anpassat boende, skriver företrädare för KD i Ånge. Bilder: Mikael Fritzon/TT / Arkiv.

Vi prioriterar allas välbefinnande. Det krävs ett tankeskifte i vård och omsorg låt tryggheten stå i centrum. Man har rätt att få åldras i trygghet och kunna lita på äldreomsorgen.

Det är inte värdigt att man anses för pigg för att få flytta till exempel till ett trygghetsboende när man har behov av det. Därför vill vi att alla över 85 år ska garanteras plats i ett anpassat boende.

Vår kommun saknar familjecentral idag och man har valt bort att erbjuda öppen förskola. Vi vill ändra på det! Vi vill också att personal och förtroendevalda inom kommunen utbildas i hur Barnkonventionen ska beaktas och tillämpas.

För att det ska bli verklighet behöver vi skapa fler äldreboendeplatser. Familjen är den gemenskap där barn får en trygg uppväxt. Men när familjen inte fungerar måste kommunen finnas där med stöd och hjälp. Det kan ske t. ex. genom föräldrastödsprogram till blivande föräldrar och att man kan få stöd från en familjecentral.

En familjecentral består av mödra- och barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst - allt i samma lokaler och ska finnas i Ånge och Fränsta. Vår kommun saknar familjecentral idag och man har valt bort att erbjuda öppen förskola, vi vill ändra på det! Vi vill också att personal och förtroendevalda inom kommunen utbildas i hur Barnkonventionen ska beaktas och tillämpas.

Man ska också känna sig trygg på andra sätt. Det behövs exempelvis fler poliser generellt i samhället. Men trygghet handlar också om att ta krafttag mot mobbning i skolan, att barn med särskilda behov får rätt hjälp och att det finns hemtagningsteam som säkrar en trygg hemkomst efter sjukhusvistelse.

Trygghet handlar även om bibehållen samhällsservice som att t.ex. tandvård, BUP och apotek ska finnas kvar. Detta ställer krav på målmedvetet arbete och att kärnverksamheterna prioriteras.

Kristdemokraterna i Ånge kommun

Läs också:

► L: Vi måste ta hjälp av privata alternativ för att möta efterfrågan i äldreomsorgen

Vi saknar välfärdsvisionerna hos Socialdemokraterna

L: Trångsynt av S om äldreomsorgen – är det vinster eller valfrihet ni vill begränsa?

Replik: Privatisering av äldreomsorgen är varken efterfrågat eller billigt

S: Vi värnar om våra äldres frihet och självbestämmande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons