Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontantbristen slår hårt mot småföretagarna

Annons
Situationen är oacceptabel. Det måste helt enkelt gå att handla med sedlar och mynt som fortfarande är viktiga betalningsmedel, skriver företrädare för Småföretagarnas Riksförbund. Bilder: Fredrik Sandberg/TT

Det har skett en snabb förändring i Sverige som knappt lyfts upp till debatt: vi har fått ett närmats kontantlöst samhälle. De pengar som finns i Sverige motsvarar bara 1 procent av ekonomin, jämfört med övriga Europa där nivån är tio gånger så hög.

Idag sker en stor del av alla betalningar via kreditkort och mobilen. Att teknikens möjligheter tas till vara är förstås bra, men under ytan finns ett allvarligt problem för landets småföretagare: bankerna har i stor utsträckning lagt ned sin kontanthantering. Affärsidkare som får betalt i sedlar och mynt har ofta svårt att hitta en bank som vill ta emot pengarna.

Att Sverige så snabbt övergivit kontanter har lämnat landets småhandlare på efterkälken.

Inom några år förväntas Sverige hamna i en situation där hälften av handlarna inte längre accepterar sedlar och mynt. Företagare gör inte det valet frivilligt, för vem vill säga nej till kundernas pengar. Grundproblemet är att bankerna så kraftigt bantat ned sin kontanthantering att kontanter har blivit en börda. Särskilt svårt är det för handlare i glesbefolkade delar av landet, där pengatransportbilar måste köra många mil för att växla in pengar. Kostnaden börjar bli för hög att hantera. 

■■ Följ ST Debatt på Facebook

För vissa företag funkar det bra att använda elektroniska betalningar. Men sedlar och mynt är fortfarande viktiga betalmedel, till exempel när man ska handla tuggummin eller besöka glasskiosken nära stranden. Vissa företag drabbas hårt av bristen på kontanter. Småföretagarnas Riksförbund visade i en enkätundersökning från 2015 att vart femte responderande medlemsföretag ansåg att de skulle bli tvungna att lägga ned sin verksamhet om möjligheten att hantera kontanter helt försvann.

En ny undersökning bland medlemsföretagen visar att hela 84 procent upplever att kontanter har blivit mindre vanliga i deras verksamheter. Det visar sig också att bara en dryg tiondel av företagen anser att mobila betalsätt är den billigaste betalformen för den egna verksamheten. Lika hög andel anger bankkort/kreditkort som billigast betallösning. Den stora majoriteten på nära åtta av tio företag anger att traditionella betallösningar, i form av post/bankgiro följt av kontanter, är mest fördelaktiga.

Läs också: Vi behöver kontanter i samhället: Politiker i Västernorrland – kräv statligt ansvar, ST 16/7.

Att Sverige så snabbt övergivit kontanter har lämnat landets småhandlare på efterkälken. Äldre som inte anpassat sig till den nya tekniken exkluderas samtidigt från handeln, vilket också gäller för unga, nyanlända och låginkomsttagare som saknar tillgång till smarta mobiler och kreditkort.

Situationen är helt enkelt oacceptabel. Det måste gå att handla med sedlar och mynt. Under senare tid har frågan lyfts fram i debatten, men de politiska partierna har undvikit den. Men en fråga som berör så många företagare och medborgare förtjänar en plats i valrörelsen.

Nima Sanandaji och Erik Sjölander, Småföretagarnas Riksförbund

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons