Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor ska inte behöva dö i höftfrakturer

Annons

Hälften av alla svenska kvinnor över 50 år kommer att drabbas av någon form av fraktur – en bruten handled eller axel till exempel. Det innebär att risken för en fraktur är högre än den sammantagna risken för bröstcancer, äggstockscancer och livmodercancer.

Omkring 80 000 frakturer per år beror på osteoporos. Är det en höftfraktur är oddsen dåliga. Var femte kvinna dör inom det första året. I Västernorrland får årligen ungefär 202 kvinnor en höftfraktur. Inte en kvinna ska vara ovetande om att hon kan ha osteoporos!

Alla som fått diagnosen osteoporos måste behandlas.

Dessa patienter är också näst ”dyrast” för vården efter strokepatienter. För Västernorrland kostar de 47 miljoner i direkta sjukvårdskostnader, räknar man in de kommunala kostnaderna för ökade insatser, rehabilitering, bostadsanpassning etcetera fördubblas kostnaden. Det personliga lidandet är omätligt.

När vi är så ”dyra” så har man svårt att förstå varför inte basala förbättringar görs, idag behandlas under 20 procent för sin sjukdom. Alla som fått diagnosen osteoporos måste behandlas. Hälften av dem som får en höftfraktur har haft en varningsfraktur innan, exempelvis en bruten arm, handled eller kotkompression.

Läkemedlen är dessutom billiga så var skon klämmer förstår vi inte. Korrekt läkemedelsbehandling för patienter med osteoporos minskar risken för att få en höftfraktur eller kotkompression med upp till 40 procent respektive 70 procent.

En undersökning som Osteoporosförbundet har gjort av samtliga landsting visar att osteoporosvården ser väldigt olika ut och generellt är undermålig, på vissa håll nära nog obefintlig.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Tips för kvinnor att ta reda på om de ligger i riskzonen för att drabbas av osteoporos:

■ Fraktur: Det börjar ofta med en fraktur i samband med en vardaglig aktivitet som normalt sett inte borde vara skadlig. Till exempel när du hostar, nyser, går in i ett bord, lyfter något eller ramlar.

■ Längden: Att krympa mer än tre centimeter före 70-års ålder eller fem centimeter efter 70 år, kan vara ett tecken på osteoporos.

■ Ärftlighet: Har eller hade en av dina förälder osteoporos, eller bröt sig någon av dem fler gånger?

■ FRAX-test: FRAX är ett test som visar risken för att drabbas av fraktur inom den kommande tioårsperioden.

Lisa Keisu Lennerlöf, ordförande Osteoporosförbundet

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons