Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Bygg broar mellan generationer – ett mervärde vid bostadsbyggande

Annons
I Timrå kommun pågår planering för att bygga ett nytt vård- och omsorgsboende.

I dagens samhälle är tiden en bristvara, alla har fullt upp med eget veckoschema. Vi skapar ständigt nya gränser mellan generationerna, och förfasar oss över att vi inte har tid.

Kan eller vill vi bidra till en förändring? Vi tror att svaret är enkelt, de flesta inser att man har stor nytta av andra åldersgrupper, i kunskap, erfarenhet och på sättet att se nya möjligheter. När det planeras för nya bostadsområden är denna fråga en mycket viktig del i samhällsplaneringen. Närhet till andra åldersgrupper ger otroligt många fördelar, man ger och tar och får en enormt stor korg att plocka erfarenhet ur.

Liberalerna vill skapa ett nytt Äldrecenter i Timrå – som även har närhet till ungdomar och barnfamiljer.

I Timrå kommun pågår planering för att bygga ett nytt vård- och omsorgsboende. Under planeringen har man tittat på hur andra kommuner valt att bygga och vilka för- och nackdelar de genomförda byggnationerna har genererat.

Vi föreslår att redan nu planera in dessa boenden på området Sjösvedjan-Näsängen, det finns även plats att bygga några mindre hyreshus eller små radhus.

Vi Liberaler vill att man går ett steg längre, att redan i planeringsfasen plocka in några fler parametrar. I dag är det många äldre som bor kvar i sina villor på grund av att det inte finns lockande alternativ att flytta till. Vi vill att det planeras för möjligheten att även bygga ett Trygghetsboende för 70Plus, i direkt anslutning till det nya vård och omsorgsboendet. Vi vill skapa ett nytt Äldrecenter som även har närhet till ungdomar och barnfamiljer.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det finns flera ekonomiska samordningsfördelar. Vi vill att det skapas en gemensam ”restaurang” på vårdboendet dit pigga pensionärer kan gå och äta samtidigt som man hälsar på en anhörig eller nära vän. Vi vill också ha en gemensam relaxavdelning som får ett stort mervärde för båda grupperna, men med skilda nyttjandetider. I en liberal framtid har det även byggts grillplatser och trevliga uteplatser mot havet, där man träffas oavsett om man är demenssjuk, pigg 70-åring eller en ungdom som vill träffa mormor.

Kvinna på ett demensboende.

Den största fördelen är troligen när den ena parten i ett förhållande inte längre kan bo kvar i det gemensamma trygghetsboendet, då är det nära till att hälsa på och få känna närhet till varandra.

Vi föreslår att redan nu planera in dessa boenden på området Sjösvedjan-Näsängen, det finns även plats att bygga några mindre hyreshus eller små radhus. Området är perfekt för den här typen av generationsboende, det är plan mark i direkt anslutning till havet. Det finns färdiga strövområden för långpromenader eller bara sitta vid strandkanten och grilla en korv.

Det gamla Vivstavarvsområdet är närmaste granne, där pågår för närvarande en kraftfull restaurering av de fina ”statarlängorna”.

Vi vill skapa ett nytt bostadsområde som sträcker sig över generationsgränser med alla fördelar som det innebär. Vi ser en framtid där de som skall byta bostad står i kö för att bo i Timrå och självklart på det nya generations boendet i Sjösvedjan.

Vi kommer att jobba hårt för att det byggs broar över generationsgränserna, alla tjänar på det.

Megan Sandberg (L)

Liberalerna Timrå

Läs mer här:

Inför kvalitetskrav i välfärden – inte förbud

► S: Nu bygger vi framtidens hälsocentraler med mindre stafett och mer patientfokus

► C: Nära vård och dubbelspår är vägen framåt för Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons