Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Fördomar och ålderism hindrar oss från att forma vårt eget liv – alla som vill ska få jobba till 71

Annons

I ett liberalt samhälle bör varje människa ha frihet att forma sitt eget liv så länge det inte inkräktar på någon annans frihet. Den rätten bör gälla hela livet. Fördomar slår hårt mot många äldre, i såväl arbetslivet som i äldreomsorgen.

Vi måste få bli bemötta utifrån den vi är, inte utifrån vilket år vi är födda och de myter och fördomar som finns i samhället.

Största hindret som ligger i vägen för årsrikas frihet är ålderismen med dess konsekvens åldersdiskrimineringen.

Dagens 70-åringar är piggare än deras föräldrar var i 50-årsåldern. Det är en av vår tids största framgångar, och beror både på de senaste 100 årens växande välstånd och på medicinska framsteg. Men värderingarna i  samhället har inte hängt med. Tvärtom verkar fördomarna mot årsrika slå till allt tidigare. Det finns undersökningar som visar att redan vid 40 blir det svårare att få komma på anställningsintervju, vid 50 blir många varken befordrade eller får kompetensutveckling på jobbet.

Politiken är inget undantag. Andelen riksdagsledamöter som är 65 plus ligger strax under 3 procent.

Livserfarenhet och mångårig kompetens är en tillgång, inte en belastning. I dag tvingas många sluta arbeta när de fyller 67 år – då upphör den lagstadgade rätten att stanna i arbetslivet. Men många kan och vill arbeta betydligt längre – och de ska naturligtvis få göra det! Den som jobbar får bättre ekonomi, det är bra för samhällsekonomin, och det är bra för hälsan att få känna sig behövd. Vi vill ändra lagen, i steg ett, att alla som vill får jobba tills de är 71. Fler behöver få möjlighet att jobba deltid, eller göra korta inhopp.

Läs också: [+] Liberalernas förslag: Luncha med en pensionär – och få gratis mat

En av de värsta fördomarna mot äldre är att de inte kan eller vill välja själva – var de ska bo, vem som ska hjälpa dem och vad de ska ha hjälp med.

Liberalerna såg till att lagen mot åldersdiskriminering skärptes och breddades 2013, så att den omfattar nästan hela samhällslivet. Men av de hundratals anmälningar som årligen kommer in till Diskrimineringsombudsmannen (DO) har bara en handfull lett till åtgärder. DO:s uppdrag och resurser måste ses över, och lagen behöver utvärderas.

Ålderismen slår mot pigga äldre som har mycket kvar att ge. Men den slår ännu hårdare mot dem som behöver stöd i sin vardag. En av de värsta fördomarna mot äldre är att de inte kan eller vill välja själva – var de ska bo, vem som ska hjälpa dem och vad de ska ha hjälp med. Många får inte ens välja vad de ska äta till lunch. Men att få bestämma själv blir mer viktigt – inte mindre – när man behöver andras hjälp och stöd.

Äldre måste få mer makt över sin äldreomsorg. Det ska vara självklart att få välja hemtjänst och äldreboende, och att få bestämma om innehållet. Den som hellre vill ha någon att spela poker med än att få nystädat i köket ska själv kunna bestämma det. De hinder som ligger i vägen vill vi liberaler röja undan med vår politik.

Ålderismen, fördomar och nedvärdering av människor på grund av ålder måste stoppas. Varje människa måste bli bemött utifrån vem hen är, inte utifrån sin ålder.

Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L)

Megan Sandberg, Liberalerna Timrå

Läs också:

Mamma vill kunna sköta sig själv – är det så konstigt?

KD: När 100-åringarna blir fler ställer det betydligt högre krav på oss

S: Nu är det slut på straffbeskattningen för våra äldre

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons