Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Förnöjsamheten förvånar inte men upprör

Artikel 19 av 126
Valet i Sundsvall 2018
Visa alla artiklar

Annons
João Pinheiro (S) kommer inte med konkreta åtgärdsförslag utan pekar endast på de fristående skolornas vinstuttag, hävdar Stefan Falk (L).

Slutreplik på S: Vi ser en försiktig positiv trend och fler satsningar är möjliga utan vinstjakten, ST 7/30.

Den som letar efter visioner för skolan i Sundsvall ska nog inte vänta sig att de levereras av João Pinheiro (S) och socialdemokraterna. Istället för att tala om hur han vill göra för att inte var fjärde elev i den kommunala skolan ska vara obehörig till gymnasiet fortsätter João att peka mot de fristående skolornas vinstuttag.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Men, för det första så har faktiskt friskolorna skjutit till en hel del pengar som inte eljest skulle finnas i vårt skolsystem, minst 12 miljarder kronor enligt en sammanställning av Dagen Samhälle.

För det andra så har friskolorna levererat skollokaler som även de kommunala skolorna nu kan använda, t.ex. har Engelska Skolan byggt en gymnastikhall som minskat behovet av kommunala investeringar.

För det tredje så skulle ett förbud mot vinster inte göra att den kommunala skolan skulle få ett enda öre mer till sin verksamhet, de pengarna skulle ju fortsätta att finnas kvar hos den fristående skolan. Ja, om nu inte João Pinheiro vill lägga en särskild skatt på friskoleföretagen, vill säga. Därför blir det rent nonsens att koppla ihop vinstdiskussionen med att göra gymnasiets yrkesprogram behörighetsgivande till högskolan.

Tidigare inom ämnet: L: Efter fyra års försummelse av skolan: Vi går till val med storsatsningar

Vi Liberaler vill genomföra förändringar som betyder något på riktigt. Vi vill satsa stora resurser på det som är mest avgörande för skolresultaten; lärarna. Vi höjer löneanslaget med 20 miljoner riktat till skolor med stora utmaningar, vi satsar 20 miljoner på lärarassistenter så att lärarna kan fokusera på sitt viktigaste uppdrag – undervisningen, vi omorganiserar rättningen av nationella prov så att detta kan göras både mer likvärdigt och med mindre arbetsbelastning för ämneslärarna.

Detta kostar 3 miljoner och vi vill erbjuda även friskolorna att delta så att misstänksamheten mot ”sockrade” betyg upphör. Vi satsar på en rejäl förstärkning av elevhälsan, resursklasser och tydligare samverkan med socialtjänsten, trygghetssatsningar så att arbetet mot mobbing och kränkande behandling blir mer effektivt. Vi storsatsar på skolan!

João, skönt för dig att vara nöjd. Jag blir inte förvånad, men upprörd! Om var tredje elev i gymnasiet och var fjärde elev i grundskolans åk 9 inte kan nå godkända resultat, då finns ingen orsak för någon att vara nöjd. Minst av allt för den som är ansvarig. Och det är du.

Stefan Falk, Nr. 2 på Liberalernas kommunlista

Läs också:

L: Efter fyra års försummelse av skolan: Vi går till val med storsatsningar

FI: Elever ska inte behöva offra sitt välmående för bra betyg

Politikernas svek skickar ut ungdomar i utanförskap – bottenbetyg för Sundsvall på examensdagen

Skatteläckaget från välfärdsföretagen är en bluff – det är kommunen som inte håller tätt

De privata alternativen har bättre arbetsmiljö och löner – varför sätta stopp för det?

Absurt att få göra vinstuttag i välfärden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Alla artiklar i
Valet i Sundsvall 2018
Annons