Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Kulturen berikar och utmanar oss – det vill SD lägga ner

Annons
Att lägga ner Scenkonst Västernorrland vore ödesdigert för kulturlivet i Sundsvall, skriver Ingeborg Wiksten (L). Bilder: Jan Olby / Henrik Lundbjörk

Kultur berikar våra själar men utmanar också våra tankar och ibland omvärderar våra ställningstaganden och värderingar. Det är just det som gör att jag som liberal älskar kultur. Men jag kan tänka mig att det är den utmaningen som Sverigedemokraterna har så svårt för och därför vill lägga ner Sundsvalls och regionens gemensamma bolag, Scenkonst Västernorrland med Nordiska kammarorkestern, Norrdans, teater, film och musik i Västernorrland. Den enda kultur Sverigedemokraterna kan tänka sig är det historiska kulturarvet. Vilket förmodligen upplevs som mer förutsägbart och inte kan skapa lika många kreativa tankar.

Jag vill att kultur ska finnas för alla och det får inte bli en klassfråga. SD stöds av M när de vill höja bolagets självfinansiering. Höjda biljettpriser kan låta lockande men eftersom bolagets största målgrupp är barn och unga och biljetterna till dem skulle kosta mer är det en stor risk att färre barn och unga får tillgång till kultur. Dessutom är det redan i dag svårt att få arrangörer och inte blir det lättare om biljettpriserna höjs.

Scenkonst Västernorrland är i topp i landet med att nå så många barn och unga. Hela 77 procent av bolagets aktiviteter riktar sig till dem. Det vore så oerhört tråkigt om det inte skulle få vara kvar. Jag är så glad och stolt över att Scenkonst Västernorrland tillsammans med kultur och fritid och kulturskolan kan ge barn och unga möjlighet att utföra och ta del av musik, teater, dans, film, konst, bibliotek och annan kultur oavsett var de bor.

De pengar som Sundsvall lägger i bolaget skulle alltså inte ens kunna rädda socialnämndens underskott med en fjärdedel.

Sverigedemokraterna säger sig vilja lägga pengarna på välfärd i stället för scenkonst. Då kan det vara bra att veta att staten finansierar Scenkonst Västernorrland med ca 39 miljoner, Region Västernorrland ungefär lika mycket, Sundsvalls kommun knappt 26 miljoner och Härnösands kommun cirka 800 000. Bolagets budget är cirka 105 miljoner kronor. Sätt det i relation till exempelvis socialnämnden i Sundsvall som i dag redovisar ett prognostiserat underskott på cirka 110 miljoner. De pengar som Sundsvall lägger i bolaget skulle alltså inte ens kunna rädda socialnämndens underskott med en fjärdedel.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Att satsa på kultur är också att främja hälsa, det finns allt mer forskning som visar att kultur kan bidra till bättre vårdresultat. Genom ett rikt kulturliv gör vi också Sundsvall och Västernorrland mer attraktivt. Kultur är regional utveckling! 

Jag tycker Sverigedemokraternas kulturpolitik är tråkig och bakåtsträvande och jag bara kan tolka det som att de har en stor rädsla för befolkningens fria tankar.

Ingeborg Wiksten, Liberalerna

Läs också:

► [+] Sundsvalls museum vill främja spontankultur – tre pianon placeras nu ut längst Selångersån

MP: Nu stärker vi kulturskolans verksamhet ännu mer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons