Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Parkeringseländet i Sundsvall slår hårt mot boende och arbetande i centrum

Annons
Lars Holmgren (L) kritiserar majoriteten i Sundsvall för att försvåra för bilister som vill parkera i centrum. I och med bygget av en ny bro över Selångersån och det planerade hotellet på Norrmalm försvinner ett stort antal p-platser. Bilder: Caroline Gyllenkrok / Mårten Englin

Nu skruvas parkeringssituationen åt ytterligare i Sundsvall. Inom en snar framtid kommer utbytet av Storbron att startas. Det kommer att innebära att ett flertal parkeringsplatser på Norrmalm kommer att tas i anspråk för maskiner och material till bygget.

På samma parkering planeras, som bekant, också bygget av ett hotell. Området kommer därmed att bli förlorat för fordonsparkering. Någon ersättningsparkering vill de styrande inte medverka till.

Vi liberaler är kraftfullt emot det sätt som parkeringsfrågan har hanterats i Sundsvall hittills. Att man höjer avgifter för parkering på kommunens mark är ingenting annat än en extra skatt. En sorts straffskatt som slår hårt mot de boende som tidigare kunnat parkera på kommunens mark till en rimlig taxa.

Det slår också hårt mot dem som arbetar i staden och behöver ha bilen tillgänglig. I en många gånger hård marknad tvingas nu dessa skattelevererare att betala stora summor till kommunen för att de ställer sin bil på en kommunal ruta i staden.

Lägg till detta att de höjda parkeringsavgifterna skrämmer en del människor att åka till stan för att handla, och väljer att handla någon annanstans i stället. Kanske på nätet. Det utarmar bland annat handeln i staden. Handeln som både sysselsätter en mängd människor och levererar stora summor till kommunens skattkista.

Som ytterligare lök på laxen kommer nu alltså ett mycket stort antal parkeringsplatser att försvinna, av olika orsaker. Visst finns tankar om nya parkeringshus, men dit är det många år.

Lagar, paragrafer och möjlighet att bestämma skall användas för att göra Sundsvallsbornas liv lättare. Inte krångla till och fördyra.

Det är inte rimligt att inte noga genomlysa konsekvenserna av höjda avgifter och minskning av parkeringsplatser innan de genomförs. Den styrande majoriteten, S, V och C, måste inse att man skall ge service åt befolkningen. Alltså ta sig en funderare över vem som är till för vem.

Lagar, paragrafer och möjlighet att bestämma skall användas för att göra Sundsvallsbornas liv lättare. Inte krångla till och fördyra. Vi liberaler anser att kommunens strategi för parkering i staden saknar konsekvensanalys och bland annat kan leda till stora förluster av skattemedel. Det är mycket beklagligt.

Lars Holmgren (L).

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Hur har det nu kunnat bli så här? Liberalerna för en ständig kamp för en smidigare och mer lättillgänglig stad. Men vi behöver fler röster i valet för att få mer kraft att bygga en bättre stad.

Så i höst, käre Sundsvallsbo, boende, arbetande eller besökande i staden, har du chansen att ändra på ordningen och få bort S, V och C från majoritetsstyret av vår vackra stad.

Lars Holmgren (L)

Kryssningsbar på Liberalernas valsedel

Läs också:

Hur ska vi bli årets stadskärna om ingen tar sig dit?

Hotellens framtid står på spel när det ena projektet efter det andra presenteras

Miniatyr av Sundsvallsbron – lär då av misstagen från originalet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons