Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Privata utförare i hemtjänsten missgynnas

Annons
Den kommunala hemtjänsten har tillåtits gå med långt mer än 30 miljoner kronor minus, medan den privata fått klara sig inom sin ram och heller inte blivit ”kompenserad”, skriver debattören Catrin Eliasson (L). Bild: Pontus Lundahl /TT

Replik på: S: Ökad bemanning går före utredningar och konsulter

Precis så som Bodil Hansson (S) skriver så bygger det mesta av vård och omsorg på offentlig finansiering och ska så fortsättningsvis göra, men den offentliga sektorn finansierar inte sig själv utan av företagares och deras anställdas skatter i kommunen.

För att ta höjd långsiktigt i den kommunala budgeten för äldreomsorgen krävs därför ett betydligt bättre företagsklimat (plats 239 av 290 kommuner) och en helt annan attityd från politiker och tjänstemän i Sundsvalls kommun gentemot företagande. Det är grunden för en bra välfärd, då vård och omsorg finansieras av näringslivet.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Om vi ska ”leka” med siffror Bodil, så är det ju så att den kommunala hemtjänsten har tillåtits under denna mandatperiod att gå med långt mer än 30 miljoner minus, medan den privata fått klara sig inom sin ram och heller inte blivit ”kompenserad” på det sätt som den kommunala hemtjänsten blivit, trots att lagen säger lika villkor oavsett utförare.

Vad gäller bostadsbyggandet och bostadssubventioner så är det en dyr och uddlös reform, som fastighetsbranschen själva tackar nej till, då de anser att det bara hamnar i byggherrarnas fickor och inte leder till fler bostäder.

En ny undersökning styrker att investeringsstödet knappast leder till fler lägenheter. Under mandatperioden har knappt 5 procent av bostadsbyggandet i Sverige skett med subventioner, och där bostadsbristen är som störst har det knappt använts alls.

Jag vill se att kommunen jobbar på förenklade planprocesser för att få hit byggherrar som erbjuder kvadratsmarta, funktionella, hållbara och prisvärda bostäder för människor i livets alla faser. 

Catrin Eliasson (L)

Läs också:

Sundsvallspartiet: Vi tar 150 miljoner från skrytbyggen och lägger på socialnämnden nästa år

Nej, regeringen stal inte 258 miljarder från pensionsspararna

Ni glömmer bort en stor väljargrupp – vi sitter isolerade i våra hem med en liten matlåda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons