Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Små företag måste få större utrymme i Sundsvall

Annons
Sundsvalls kommun måste bli mer företagarvänlig för att möta framtiden, menar Catrin Eliasson (L). Bild: TT / Arkiv

Den enskilt största inbringaren av inkomst till landets kommuner är småföretagen (0-49 anställda). 29 procent av alla skatteintäkter i Sverige genereras av småföretagen och deras anställda. Fyra av fem jobb skapas också i de små företagen.

Jobben som skapas i småföretagen genererar inte bara inkomster till de anställda utan också till allmänheten. Kommunerna använder skatteintäkterna för att bygga och underhålla gator, vägar, parkering och parker, för idrotts- och fritidsanläggningar, för skolor, biblioteket, räddningstjänsten och mycket mer.

För Plus-kunder: Här ökade småföretagens lönsamhet mest i landet: "Det har gått bra den senaste tiden"

Att vi i Sundsvall har omkastade siffror jämfört med riksgenomsnittet är ingen slump. Här genererar småföretagen 25 procent av skatteintäkterna medan den offentliga sektorn (som är betald med näringslivets och deras anställdas skatteinbetalningar) genererar 29 procent. I en sund och frisk kommun med gott företagsklimat genererar småföretagen och deras anställda mer skatteintäkter till kommunen än vad den offentliga sektorn med deras anställda gör. Sundsvall ligger på plats 239 i Svenskt Näringslivs nyligen släppta företagsklimatundersökning och plats 261 över intäkter från småföretagen. I Timrå, som ligger på plats 50 i samma undersökning och plats 194 över intäkter från småföretagen, genererar småföretagen 29 procent av skatteintäkterna och den offentliga sektorn 26 procent. Trots att Timrås siffror är långt ifrån landets bästa anses ju Timrå vara en betydligt mer företagarvänlig kommun än Sundsvall.

Släpp in fler företag i välfärden, och gynna samtidigt kvinnligt företagande.

För att vi i Sundsvall inte bara ska fortsätta höja skatterna tills ingen vill bo kvar här, måste Sundsvalls kommun bli en betydligt mer småföretagarvänlig kommun än med det företagarfientliga rödgröna styret som är i dag. Vi måste vända på siffrorna och bli en frisk, sund och företagarvänlig kommun. Gör vi inte det, kommer vi inte att klara de framtida utmaningarna som kommer, med bland annat en åldrande befolkning. Vi måste komma ihåg att även om den offentliga sektorn genererar skatteintäkter den med, så är den offentliga sektorn finansierad av skatteintäkter från företagande.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vad behöver vi göra? Se till att få en vettig inköps- och upphandlingsstrategi som gynnar småföretagare och företagsklimatet i Sundsvall. Släpp in fler företag i välfärden, och gynna samtidigt kvinnligt företagande. Förstärk företagens kompetensförhöjning genom fler yrkesinriktade utbildningar med lärlingsplatser, gärna kopplat till SFI för en bättre integration.

Det finns mycket att göra, men med nuvarande styre går det inte åt rätt håll.

Catrin Eliasson

Ordförande Liberalerna Sundsvall

Trea på kommunlistan och småföretagare

Läs också:

C: Sveriges jobbmotor hackar när företagare motarbetas

Vi fastnar lätt i våra tankegångar – dra nytta av ungdomarnas fantastiska kreativitet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons